Počet trestních řízení v Česku meziročně vzrostl. Trend poklesu kriminality se zastavil

Trend poklesu kriminality se podle Nejvyššího státního zastupitelství loni zastavil. Počet zahájených trestních řízení meziročně stoupl zhruba o dva tisíce. Státní zástupci podali obžalobu na téměř třiatřicet tisíc lidí a přes tři stovky firem. Na dalších víc než třicet sedm tisíc lidí podali návrh na potrestání ve zkráceném řízení, meziročně asi o patnáct set více. Vyplývá to z výroční zprávy Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ), kterou představil jeho šéf Pavel Zeman.

Počet zahájených trestních řízení pravidelně klesá od roku 2013, kdy dosahoval téměř 328 tisíc. „Zatím nedokážeme říci, proč se pokles loni zastavil. Jestli je to trend, jestli to zůstane na této úrovni, nebo se ta křivka zvedne zpět, kdy kriminalita začne stoupat,“ konstatoval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Otázkou podle něj je, jestli by kriminalita mohla klesat ještě více a zda už nedosáhla pomyslného dna. Uvedl, že vývoj kriminality souvisí jednak s trestní politikou státu, která se v poslední době neměnila, a také s ekonomickým a sociálním nastavením společnosti. „Obecně tam, kde se lépe daří, především lehčí kriminality ubývá,“ dodal Zeman.

Peněžitých trestů přibývá

„Snižuje se ale podíl zproštěných případů, loni činil 4,7 procenta. To znamená, že více než 95 procent lidí, které žalobci postavili před soud, uznaly soudy vinnými,“ uvedl Zeman.

Řekl, že pokračuje pozitivní trend v ukládání peněžitých trestů, kdy soudy tento typ sankce uložily devatenácti procentům odsouzených. Za posledních pět let to je nárůst na více než čtyřnásobek. V roce 2018 to bylo osmnáct procent, v roce 2015 jen necelých pět.

Převládají trestné činy v dopravě a krádeže

Z dalších údajů vyplývá, že v trestním řízení se podařilo zajistit majetek za 5,3 miliardy korun, což je meziročně o 2,6 miliardy méně. Dosud nejvíce se podařilo zajistit v roce 2016, a to 9,9 miliardy korun.

Stále převládají trestné činy v dopravě, které tvoří 26,6 procenta veškeré registrované kriminality. Nejčetnější právní kvalifikací pak je trestný čin krádeže, a to sedmnáct procent.