Zájem Čechů o zájezdy roste. Přesto kanceláře předpokládají, že za hranice vyjede třetina klientů

Události: Roste zájem o zahraniční zájezdy (zdroj: ČT24)

Skoro všechny velké cestovní kanceláře potvrzují znovu probuzený zájem o zahraniční zájezdy. Ceny se příliš nezmění. V nabídce také stále zůstávají poukazy na náhradní pobyty v pozdějších termínech.

„Ten zájem, co se týče třeba počtu hovorů na call centru, roste ve stovkách procent,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. To potvrzují i další velké kanceláře. Pomohla jim vládní opatření na začátku měsíce. Cestovní kanceláře a klienti už mají na mnoho míst „zelenou“.

Češi budou moci podle vládou zveřejněné mapy rizikovosti od 15. června volně cestovat do větší části Evropy. Test na koronavirus nebo povinnou karanténu budou muset podstoupit v podstatě jen po návratu z Velké Británie nebo Švédska.

Přestože chuť cestovat u lidí roste, předpokládají cestovní kanceláře, že ve srovnání s loňskou sezonou vyjede za hranice zhruba třetina klientů. Ti se teď zajímají i o konkrétní situaci v místě pobytu – kupí se dotazy například na formu hotelových služeb (zejména stravování) a na zvláštní režim u bazénů nebo na plážích.

„Lidé se informují. Ptají se hlavně na přesné podmínky v místě, na bezpečnostní opatření v místě, za jakých opatření ta dovolená bude probíhat,“ doplnil obchodní ředitel EXIM Tours Petr Kostka.

I odborníci nicméně nabádají k tomu, aby se lidé před cestou co nejvíce informovali. A podle toho si třeba zvolili vhodnou formu dopravy. V tuto chvíli začínají přes hranice jezdit vlaky a autobusy. Už 25. května obnovily České dráhy linku z Prahy do Drážďan a Berlína. Koncem minulého týdne vyjel první RegioJet do Bratislavy a Košic. Obnovují se linky do Rakouska a Maďarska a nové přibudou i do Slovinska a Chorvatska. Autobusem je momentálně dostupný třeba Berlín, Frankfurt nad Mohanem, Londýn nebo Amsterdam.

Vzpamatovává se i letecký provoz. Z Prahy aktuálně létá osm společností, celkem do devíti destinací. A další přibývají – už od středy začne létat společnost SmartWings do chorvatského Splitu, od července obnoví ČSA lety do Itálie s Ryanair do další dvacítky destinací.

Autem do Chorvatska mohou Češi přes Slovinsko i Maďarsko

Po vlastní ose mohou lidé cestovat už teď také do Chorvatska. Hraniční přechod u Mikulova je podle informací ČT průjezdný zcela bez problémů. Na rakousko-slovinských hranicích provádí policie jen namátkové kontroly – ty nesouvisí s koronavirovou krizí, ale s pohybem migrantů přes tuto hranici.

Chorvatské hranice v uplynulém týdnu přejelo několik desítek Čechů. U hraničního přejezdu Macejl jim stačilo předložit vyplněný speciální dokument o vstupu do země, případně nahlásit své telefonní číslo a místo, kde se budou nacházet.

Události: Cesta do Chorvatska (zdroj: ČT24)

Řada turistů – hlavně z východní části republiky – jezdí do Chorvatska přes Slovensko a Maďarsko. Průjez mezi Českem a Slovenskem je volný, obdobně je na tom i přejezd do Maďarska. 

Na modelové trase Brno–Záhřeb nezaznamenali reportéři České televize mezi cestou přes Rakousko a přes Maďarsko zásadní rozdíl ani v čase, ani v počtu kilometrů. O polovinu levnější jsou ale poplatky za dálnice v druhé ze zmiňovaných variant. Vyhnout se Slovinsku a Rakousku znamená ušetřit asi dvacet eur.

Zásadní pro české turisty také stále zůstává, že při zpáteční cestě musí mít pro vstup na české území platný negativní test nebo nastoupit čtrnáctidenní karanténu. Toto opatření má skončit 15. června.