Měli jsme ruskou ambasádu odsunout se sovětskými vojsky, říká Kocáb

Michael Kocáb v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Cítím jako dluh, že jsme na začátku devadesátých let zapomněli odsunout sovětskou ambasádu, říká skladatel, hudebník a bývalý politik Michael Kocáb. Česko v pátek oznámilo vyhoštění dvou ruských diplomatů v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin. Ruská strana označila vyhoštění diplomatů za nepřátelský krok a pohrozila odplatou. „Je třeba vstoupit do normálních ekonomických vztahů, ale oni to neustále praktikují jako bývalý Sovětský svaz,“ říká Kocáb, který byl hostem Interview ČT24.

Kocáb se na počátku devadesátých let stal poslancem a předsedou parlamentní komise pro dohled na odsun sovětských vojsk z území bývalého Československa. „Sovětská moc se ve svých vrcholech, jako byli Gorbačov a Ševardnadze, jevila velice vstřícná, ale pod tím bublala ta nekompromisní sovětská brutální moc, a to byli poslanci branně-bezpečnostního výboru a zahraničního výboru, kteří neustále kladli odpor a překážky odsunu. Takže to byl velký boj,“ vzpomíná na tu dobu.

Před ruským režimem varuje i dnes. „Já nejsem vůbec žádný rusofob, miluji ruské umění, hudbu, jako skladatel nemůžu nevzhlížet k ruským skladatelům, tanec, divadlo, literaturu. Takže nic proti Rusům a ruskému přínosu lidstvu, ale jsem putinofob,“ přiblížil Kocáb.

Dluh odsunu

Česko v těchto dnech vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin. Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) oznámili, že byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslanectví, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace. Ruská diplomacie označila vyhoštění diplomatů za provokaci a pohrozila odplatou.

„Momentálně cítím jako dluh toho odsunu, že jsme zapomněli v tom fofru odsunout sovětskou ambasádu. To je i můj dluh. Pamatuji se, že jsme o tom mluvili, že musíme snížit počty na sovětské ambasádě. Sto padesát proti našim deseti diplomatům… To je první věc, kterou musíme udělat, vylifrovat a vypoklonkovat je a dát to do nějaké vazby, která je úměrná a kterou budou Rusové respektovat,“ říká k tomu Kocáb.

V Česku působí na ruské ambasádě a jejích konzulátech asi 140 zaměstnanců, vyplývá z údajů ministerstva zahraničí. Rusů přitom je v Praze mnohem více než třeba zástupců USA nebo Číny. Podle Bezpečnostní informační služby i mnoha českých politiků se jedná o bezpečnostní riziko. BIS opakovaně upozorňuje, že ruské zpravodajské služby vyvíjejí v Česku značnou aktivitu a získávají citlivé informace v politické oblasti.

Je třeba vyřešit i pomníky, říká Kocáb

„Druhá věc, musíme dokončit majetkoprávní a finanční vypořádání za pobyt sovětské armády na našem území v průběhu okupace, protože to také zůstalo opuštěno. Tam nám dluží obrovské miliardy a nějak se k tomu nemají,“ uvádí dále k česko-ruským vztahům Kocáb.

„Třetí věc, musíme vyřešit pomníky. Jestliže se máme my starat o jejich. Koněv, to byla velice problematická figura, dobře, ale byla to historická figura. Ale ať se také starají o naše válečné veterány,“ uvedl Kocáb.

Ruská vláda ostře kritizuje starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) kvůli odstranění sochy sovětského maršála Koněva a zastřešuje se dohodou o vojenských pomnících. Hroby a památníky československých vojáků v Rusku přitom chátrají.

„Za čtvrté, je potřeba toto všechno vyřešit a pak vstoupit do normálních ekonomických vztahů, kdežto oni to neustále praktikují jako bývalý Sovětský svaz,“ uzavírá Kocáb.

Hudebník a bývalý politik v Interview ČT24 dále vzpomínal na první svobodné volby, od kterých v pondělí uplyne 30 let, anebo na to, proč v roce 1990 nebyla zakázána komunistická strana.