Zdravotníci budou moci nahlížet do lékového záznamu, přes dva tisíce lidí s tím již vyjádřilo nesouhlas

Události: Lékový záznam (zdroj: ČT24)

Nesouhlas s tím, aby lékař mohl vidět kompletní soupis jejich léků, vyjádřilo asi 2300 lidí, u lékárníků o tři sta víc. Jako součást e-receptu bude tato funkce lékařům nebo lékárníkům při výdeji léků dostupná od 1. června, soupis si mohou už od ledna zobrazit i sami pacienti. Oznámili to zástupci ministerstva zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

„Lékař již nebude odkázán pouze na informace o užívaných lécích, které mu poskytne pacient, kdy neexistuje záruka úplnosti a přesnosti takových informací,“ uvedl ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Podle průzkumu na více než tisíci respondentech, které si resort nechal zpracovat u společnosti Median, si názvy užívaných léků nepamatuje dvanáct procent lidí a jedenáct procent zná jen některé.

Aby kombinace neškodila

Lékaři, lékárnici a kliničtí farmaceuti působící v nemocnicích tak budou nově moci zkontrolovat, zda pacient neužívá dva léky stejné nebo takové, které mu ve vzájemné kombinaci škodí. Podle náměstka ministra Filipa Vrubla to v některých lékárnách či nemocnicích umožní přímo jejich software, jinde to bude na kontrole lékaře. Ministr uvedl, že ročně zemře kvůli takovým nežádoucím lékovým interakcím v Česku až dvě stě lidí.

Podle průzkumu má dvacet procent lidí předepsáno tři až pět léků, osm procent šest až deset léků a asi procento více než deset. Třetině lidí je předepisují dva lékaři a asi šestnácti procentům tři a více. Sami pacienti si mohou nechat seznam medikamentů vytisknout na místech CzechPoint nebo si je zobrazit v aplikaci.

Možnost nahlížet do lékového záznamu pacienta mají automaticky doktoři, kteří už mu předepsali nějaké léky a jejichž pacient si je už vyzvednul. Pokud je člověk u lékaře nový, může mu přístup poskytnout pomocí čísla občanského průkazu. V lékárně je přístup pouze po dobu vydání léku po načtení elektronického receptu, pasu nebo občanského průkazu, na něž je od 1. června také možné léky vyzvedávat.

S tímto přístupem může každý vyslovit nesouhlas buď plošný, nebo pro vybrané lékaře či lékárníky. Podle dat SÚKL tuto možnost do 28. května využilo 2345 lidí pro všechny lékaře, 2693 lidí pro všechny lékárníky a 2664 lidí pro všechny klinické farmaceuty. Plošný zákaz doplnilo povolením pro konkrétního lékaře 1561 osob, lékárníkovi 1213 lidí a klinickému farmaceutovi 1242 lidí.

Nastavit to pacienti mohou přes web nebo mobilní aplikaci, možný je také dopis na SÚKL. Podrobnosti, jak nesouhlas vyslovit, SÚKL popisuje na webu k elektronickým receptům.