Od úterý už nebudou v obchodech vyhrazené hodiny pro seniory, rozhodla vláda

Česko v pondělí zažívá poslední velkou vlnu rozvolňování. Některá pravidla zůstávají v platnosti v Moravskoslezském kraji. Kvůli lokálnímu ohnisku ale nehrozí izolace Karviné, ujišťuje hejtman Ivo Vondrák (ANO). Odpoledne vláda rozhodla, že od úterý přestane v Česku platit omezení, podle kterého mohou do větších obchodů potravin mezi 8:00 a 10:00 jen lidé starší 65 let. Dále kabinet rozhodl, že kontroly na hranicích s Rakouskem a Německem budou od následujícího dne pouze namátkové, se zeměmi se otevřou všechny silniční a železniční přechody.

  • Od úterý budou kontroly na hranicích s Rakouskem a Německem namátkové, se zeměmi se otevřou všechny silniční a železniční přechody, rozhodla vláda. 
  • Vláda také schválila snížení DPH z 15 na 10 procent u ubytovacích služeb, vstupného na kulturní, sportovní akce, na sportoviště nebo do saun.
  • Firmám do 50 zaměstnanců by stát mohl odpustit sociální odvody za červen až srpen, schválil dále kabinet. Návrh projedná Parlament.
  • Roušky nově nebudou muset při zachování dvoumetrových rozestupů nosit všichni zaměstnanci po dobu, kdy vykonávají práci na jednom místě. Povinnost nosit ochranný prostředek dýchacích cest nebudou mít také například plavčíci, trenéři a instruktoři vykonávající činnost u bazénů a dodržující odstup dvou metrů. 
  • Do speciálních škol se budou moct vrátit děti se zdravotním postižením od 1. června, rozhodl kabinet. Účast žáků bude dobrovolná. Praktické vyučování na středních školách a konzervatořích může také začít 1. června, přičemž bude na školách, zda možnosti využijí. Žáci druhých stupňů základních škol budou moct na konzultace či třídní hodiny od 8. června.
  • V pondělí došlo k poslední velké vlně rozvolňování
  • Některá opatření – například zákaz návštěv nemocnic či konání akcí nad 100 lidí – dále platí v Moravskoslezském kraji. Hejtman Ivo Vondrák (ANO) ale nehodlá vyhlašovat stav nebezpečí ani izolovat Karvinou.
  • Od středy budou moci Češi a Slováci mezi zeměmi cestovat bez nutnosti negativních testů na onemocnění covid-19 a bez karantény, pokud se vrátí zpět do své země do 48 hodin. Na Twitteru to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).
On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

V pondělí Česko zažilo poslední velkou vlnu rozvolňování. Venku už lidé nemusí nosit roušky, otevírají se také vnitřní prostory restaurací či koupaliště. Do škol se mohou vracet žáci prvního stupně základních škol. Podle Roberta Plagy do lavic zasedla více než polovina dětí. „Jsou školy, kde je návštěvnost 40 procent, jsou školy, kde se navrátilo 85 procent žáků,“ řekl ministr školství.

Robert Plaga k otevírání 1. stupně ZŠ (zdroj: ČT24)

Zhruba polovina českých nemocnic opět umožňuje návštěvy, situace to ale nedovoluje v Moravskoslezském kraji, kde je lokální ohnisko covidu-19 v Dole Darkov. Kvůli situaci v Karviné se v pondělí sejde krajský krizový štáb. Hygienici by také měli ukončit plošné testování zaměstnanců dolu, během týdne odebrali na dva a půl tisíce vzorků.

Vondrák ujistil, že není důvod zavírat Karvinou podobně, jako se v minulosti ocitla v karanténě například Litovel. „Máme k dispozici metody dohledávání, byla přijata opatření, která mají snížit riziko,“ zdůvodňuje hejtman. 

Od úterý budou kontroly na hranicích s Rakouskem a Německem namátkové

V pondělí se dalším vývojem pandemie zabývala také vláda. Ta rozhodla, že od úterý přestane v České republice platit omezení, podle kterého mohou do větších obchodů potravin mezi 8:00 a 10:00 jen osoby starší 65 let.

Dále kabinet rozhodl, že od úterý budou kontroly na hranicích s Rakouskem a Německem namátkové, se zeměmi se otevřou všechny silniční a železniční přechody. 

Pro lety v schengenském prostoru se pak budou moci od úterý nově využít i další letiště v České republice, a to v Brně-Tuřanech, Ostravě-Mošnově, Karlových Varech, Pardubicích a Praze-Kbelích. Dosud byla pro mezinárodní lety otevřena pouze pražská Ruzyně.

Dalším schváleným bodem je snížení DPH z 15 na 10 procent u ubytovacích služeb, vstupného na kulturní, sportovní akce, na sportoviště nebo do saun. 

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) oznámila, že vláda také schválila návrh na odpuštění odvodů za červen až srpen firmám do padesáti zaměstnanců. Zaměstnavatel by ale nesměl propustit víc než desetinu pracovníků a ve srovnání s březnem nesnížit mzdy. Předlohu musí ještě projednat obě komory Parlamentu a podepsat prezident.

Události: V Česku došlo k velké vlně uvolňování koronavirových opatření (zdroj: ČT24)

Další rozvolnění v nošení roušek

Roušky nově nebudou muset při zachování dvoumetrových rozestupů nosit všichni zaměstnanci po dobu, kdy vykonávají práci na jednom místě, řekl po zasedání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Povinnost nosit ochranný prostředek dýchacích cest nebudou mít také plavčíci, trenéři a instruktoři vykonávající činnost u bazénů a dodržující odstup dvou metrů. Roušky nebudou muset mít ani řidiči vozidel veřejné dopravy, pokud nebudou v přímém kontaktu s cestujícími při jejich odbavení.

Nově také kadeřníci nebudou muset nosit dvojitou ochranu obličeje, mohou odložit štít. Měli by ale každé dvě hodiny měnit roušku.

Omezeně se v červnu otevřou i střední a speciální školy

Do speciálních škol se budou moct vrátit děti se zdravotním postižením od 1. června, schválila vláda nad rámec původně plánovaného harmonogramu rozvolňování fungování škol v době epidemie koronaviru. Účast žáků bude dobrovolná. Vláda tak podle ministerstva školství vyslyšela hlasy rodičů dětí s poruchou autistického spektra a dalšími hendikepy. 

Kabinet také odsouhlasil další původně plánovanou vlnu postupného a dobrovolného otevírání středních a základních škol. Praktické vyučování na středních školách a konzervatořích může začít 1. června, přičemž bude na školách, zda možnosti využijí. Žáci druhých stupňů základních škol budou moct na konzultace či třídní hodiny od 8. června. Pro žáky bude docházka dobrovolná, pro školy pořádání akcí nepovinné.

Podrobné informace rozešle ministerstvo školám v úterý.

Vláda v pondělí dále odsouhlasila půl miliardy na splácení půjček pro zemědělce, prodloužila kurzarbeitový program Antivirus, formálně přesunula projekt Chytrá karanténa pod resort zdravotnictví či jednomyslně schválila pozici vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Stane se jím náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Kabinet také rozhodl, že pro ukončení karantény nařízené kvůli covidu-19 bude třeba test z výtěru z nosohltanu, takzvaný PCR test. Dosud se pro to používaly rychlotesty.

Babiš: Od středy bude možné na dva dny cestovat mezi Českem a Slovenskem

Od středy budou moci Češi a Slováci mezi zeměmi cestovat bez nutnosti negativních testů na onemocnění covid-19 a bez karantény, pokud se vrátí zpět do své země do 48 hodin. Na Twitteru to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

„Teď jsem mluvil se slovenským premiérem Igorem Matovičem a dohodli jsme se, že od středy 27. 5. umožníme českým a slovenským občanům cestovat mezi našimi státy, pokud se vrátí zpět do 48 hodin. Bude to možné bez testů a bez karantény. Kontrolovat by to měli slovenští policisté,“ napsal vpodvečer premiér.

Od úterý budou nově moct navíc občané Evropské unie a cizinci, kteří mají přiznané postavení dlouhodobě pobývajícího rezidenta v jiném členském státě, maximálně na dobu 72 hodin vstoupit na území České republiky. Musejí ale mít negativní test na koronavirus a přicestovat za účelem ekonomické činnosti nebo návštěvy osoby, ke které mají prokazatelnou rodinnou vazbu, včetně trvalého partnerského vztahu.

Podle posledních dat ministerstva zdravotnictví se v Česku celkem nakazilo 8972 lidí, přičemž v pondělí zatím přibylo 17 nemocných. 317 pacientů s covidem-19 od začátku epidemie zemřelo. Laboratoře provedly přes 400 tisíc testů. V neděli poměr nakažených k počtu testovaných stoupl na 1,96 procenta, což je nejvíc od 20. dubna.

Epidemiolog: Organizátoři hromadných akcí budou mít velkou zodpovědnost

I přes uvolnění i některá pravidla nadále platí. „Všude venku platí povinnost nosit roušku, pokud se můžeme vyskytovat ve vzdálenosti do dvou metrů od jiných osob. Když je člověk schopen poodstoupit dál, může roušku sundat,“ upřesňuje rozvolnění epidemiolog Rastislav Maďar, který na ministerstvu zdravotnictví vede skupinu pro uvolňování opatření.

V rozhovoru pro ČT mluvil také o postupném povolování hromadných akcí. Počet účastníků se bude postupně navyšovat, pokud přetrvá příznivý vývoj.

Jaká hygienická opatření platí a jaká už ne? Na otázky diváků odpovídal epidemiolog Rastislav Maďar (zdroj: ČT24)

„Organizátor akce bude mít velkou zodpovědnost, aby nedocházelo ke shromažďování osob v zázemí, u občerstvení, u sociálních zařízení na vzdálenost kratší než dva metry bez roušek, protože potom by se tyto akce mohly stát místem přenosu viru. A pokud by tomu tak bylo, bylo by nutné konat a akce znovu omezovat na nižší čísla,“ upozorňuje Maďar. Věří ale, že takový postup nebude potřeba.

„Pokud se jedná o veletrhy či akce v řádu tisíců účastníků, tak na léto to zatím nevidím. Je otázka, jestli to vůbec bude možné na podzim, protože do toho vstoupí sezona respiračních nákaz a situace se bude zase komplikovat,“ avizuje dále epidemiolog.

Ani současné nastavení pravidel ale neumožňuje plnohodnotné fungování některých provozů, upozorňuje první místopředseda Asociace pracovníků v regeneraci Milan Šmíd. Návštěvnost je prý kvůli dodatečným pravidlům výrazně omezená.

Odhaduje, že v pondělí otevřelo zhruba 70 procent bazénů. Koupaliště totiž mají náklady stejné bez ohledu na počet návštěvníků. Nižší příjmy ze vstupného ale mohou způsobit, že některým areálům se otevření zatím nevyplatí.

Koronavirus oddálil den daňové svobody

Na stát budou Češi letos pracovat 175 dní, nejdéle od začátku tisíciletí. Den daňové svobody totiž podle Liberálního institutu připadne na 24. června. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby jeho příjem připadá státu. Loni vyšel na 28. května.

„Vláda Andreje Babiše zažila předloni daňově nejsvobodnější rok, o což se nijak nezasloužila, letos zažije daňově nejméně svobodný rok, o což se taktéž nijak nezasloužila. Koronavirovou pandemii nelze dávat vládě za vinu,“ konstatuje ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

Černé vlajky na radnicích jako nesouhlas s vyplácením kompenzací z rozpočtů samospráv

Svaz měst a obcí, Sdružení místních samospráv a Spolek pro obnovu venkova vyhlásily společný protest proti vládnímu návrhu, aby byly kompenzace OSVČ vypláceny z rozpočtů samospráv. Vyzvaly radnice, aby v úterý 26. května vyvěsily černou vlajku. V úterý bude sněmovna návrh projednávat. Spolky prohlášení zveřejnily na Facebooku.


„Podpora ohroženým OSVČ, společníkům malých či rodinných firem je správné rozhodnutí. Ovšem dopad zákona o kompenzačním bonusu jen na rozpočty obcí dosáhne až minus 12 miliard korun navíc nad očekávaný propad sdílených daní. Jsme přesvědčeni, že tyto kompenzace mají být hrazeny ze státního rozpočtu nástroji mimo dopad na rozpočtové určení daní. Vyzýváme Vládu ČR, poslance a senátory, aby přijali taková opatření, která navrátí tyto finance zpět do rozpočtů samospráv,“ píší v prohlášení Svaz měst a obcí, Sdružení místních samospráv a Spolek pro obnovu venkova.

Spolky v prohlášení uvádějí, že podporují alternativní návrh Senátu, který počítá s hrazením kompenzací ze státního rozpočtu. Záměr vyvěsit černou vlajku již oznámil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).