V Česku dostává druhý pacient lék remdesivir. Vláda zváží jednotné otevření obchodů v květnu

Už druhý Čech s COVID-19 je léčen přípravkem remdesivir. Jedná se o pacienta nemocnice v pražském Motole, který je ve vážném stavu. Nově budou rozhodovat o ukončení nařízených karantén praktičtí lékaři, rychlotesty jim rozdělí kraje. Ve čtvrtek začne na několika místech plošné testování populace, například v Brně a Praze. Vláda také projedná harmonogram otevírání obchodů.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Poslanecká sněmovna schválila vyplácení příspěvku OSVČ i po 30. dubnu. Živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné budou dostávat jednorázový příspěvek 500 korun denně až do uvolnění všech opatření omezujících, která je omezují - tedy pravděpodobně do 8. června.
  • Dolní komora také stvrdila zákon, který pro příští rok zvyšuje takzvaný strukturální deficit až na čtyři procenta hrubého domácího produktu. Poslanci tak přehlasovali senátní veto.
  • Armáda ČR už připravila stany na plošné testování populace. Testovat se začne ve čtvrtek.  
  • Celkově bylo dosud provedeno téměř 200 tisíc testů včetně opakovaných u stejného člověka.
  •  Ministerstvo zdravotnictví eviduje 7087 případů nákazy koronavirem.
  • Z nemoci COVID-19 se v Česku jen ve středu vyléčilo přes dvě stovky lidí na 1989.
  • Aktuální počet lidí s potvrzenou nákazou klesl za 24 hodin o 189 na 4890.
  •  

Experimentální lék remdesivir se podává druhému pacientovi s nemocí COVID-19. Leží v nemocnici v pražském Motole a podle ošetřujícího lékaře je ve vážném stavu na umělé plicní ventilaci. S informací přišel zpravodajský portál iDNES.cz.

Už dříve se za užití amerického léku úspěšně vyléčil pražský taxikář ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze. Právě tam by měl být remdesivir v dohledné době podán dalším deseti pacientům. „Budeme ho dávat jako lék určité záchrany. V Česku se ho moc neobjeví, ale budeme připraveni tím rizikové pacienty léčit,“ řekl serveru iRozhlas.cz vedoucí lékař z anesteziologické kliniky VFN Martin Balík.

Nemocnice by měla dostat pro pacienty s novým koronavirem také japonský lék favipiravir. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by měl dorazit tento týden a Česko by mělo dostat dodávku pro sto pacientů. Zhruba pětina z toho je dar, který České republice poskytlo Japonsko, zbytek země koupí. Lék se bude využívat jako experimentální, pacientovi ho bude možné podat na základě jeho informovaného souhlasu.

Česko bylo také zařazeno mezi pět evropských států, které se zapojí do klinické studie farmaceutické firmy Sanofi. Ta bude zkoumat bezpečnost a účinnost hydroxychlorochinu na léčbu nemoci COVID-19. V Česku se zapojí několik desítek pacientů.

Obchody by se mohly otevřít jednotně na začátku května, připustil Babiš

Podle dosavadního návrhu vlády by se obchody měly otevírat postupně podle prodejní plochy. V pondělí by se měly otevřít obchody do 200 metrů čtverečních, od 11. května obchody s plochou do tisíce metrů čtverečních, pokud nejsou ve velkých obchodních centrech, a od 8. června i zbývající obchody.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se ale bude vláda zabývat i možností všechny obchody otevřít jednotně v květnu. Podle ministerského předsedy to jeho kabinet probere ve čtvrtek. 

Restrikce, které platí pro občany, se ale s koncem dubna podle Babiše rušit nebudou. „Z hlediska pohybu nebo shromažďování osob neočekávám zásadní změny,“ řekl premiér.

Rozhovor s premiérem Andrejem Babišem o rozvolňování restrikcí (zdroj: ČT24)

Omezení volného pohybu osob vláda vyhlásila nejprve na základě krizového zákona, později ho právně převedla do režimu podle zákona o veřejném zdraví, který není omezen trváním nouzového stavu. 

Právě o ukončení nouzového stavu vedli spory zástupci koaličních stran. Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček se vyslovil, že by ho prodloužil, ministři za ANO včetně premiéra jsou pro původní termín ukončení nouzového stavu, který je aktuálně schválen do 30. dubna. Podle Babiše stávající režim dával státu nezvykle silné pravomoce a není potřeba jej dál prodlužovat. 

V Česku platí už víc než měsíc, až na výjimky, zákaz překročit hranice. Soudy se zabývají hned několika návrhy na zrušení tohoto kroku. Opoziční senátoři chystají ústavní stížnost. „Ten zákaz je úplně absurdní. Nic neřeší. Ti lidé, kteří by vycestovali, se můžou logicky při návratu podrobit karanténním předpisům, můžou se nechat testovat,“ myslí si senátor David Smojlak (nestr. za STAN).

K uzavření hranic pro lidi z ciziny sáhla řada zemí. Zákaz vycestování pro vlastní občany je ale spíš raritou. Vedle české vlády se pro něj v Evropské unii rozhodla ještě Belgie.

Pochybnosti nad zákazem vycestování (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) napsal, že po skončení nouzového stavu je možné nadále omezit cestování podle zákona o ochraně veřejného zdraví, zdůraznil však, že by muselo jít o přiměřený krok.

To zpochybňují někteří experti na právo. Například ústavní právník Marek Antoš uvedl, že zákaz vycestování, který by byl podložen tímto zákonem, by byl neústavní.

Nařízenou karanténu ukončí praktici na základě výsledků rychlotestů

Odteď mohou nařízenou preventivní karanténu ukončit praktičtí lékaři, a to v případě lidí, kteří sice byli v kontaktu s někým nakaženým, měli ale negativní test a příznaky se u nich během 14 dnů neprojevily. Využít by při tom lékaři měli rychlotesty, někteří je ale k dispozici zatím nemají a dost není ani ochranných pomůcek, budou tak dál pacienty posílat na odběrové místo.

Nařízenou karanténu mělo podle dat České správy sociálního zabezpečení k pondělí 6882 lidí, mezi nimiž bylo podle údajů ministerstva zdravotnictví z úterý 5210 lidí s pozitivně prokázanou nemocí COVID-19, jejichž karanténu musí ukončit dva negativní PCR testy na odběrovém místě. 

Podle dřívějšího vyjádření náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly není nutné, aby testoval každý praktický lékař. Mohou se dohodnout a posílat své pacienty třeba jen k jednomu. Tak se zařídili například lékaři v Praze 6, kterým radnice pomohla na Vítězném náměstí zřídit jeden testovací kontejner.

Někde testy chybí, problémy s distribucí hlásí v Libereckém kraji

Ordinací praktických lékařů je v Česku asi 6500, mnozí tak nejspíš žádné pacienty v preventivní karanténě nemají. Někteří z nich ale testovat zatím ani nemohou. Komplikace byly během středy v Praze, ještě odpoledne se tak praktikům v hlavním městě testy rozvážely.

Na nedostatek testů si stěžují lékaři v Libereckém kraji. „Kdo si je nezajistil sám, tak je nemá,“ uvedla krajská předsedkyně sdružení praktických lékařů Irena Moravíková. Lidi k provedení testu mohou podle ní posílat do odběrových center, v každém okresu je jedno. 

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly by mělo být testů dostatek, chyba je v distribuci. „My jsme na všechna hejtmanství rozeslali dávku setů, která je čtyřicet na každého lékaře, i dětského, takže pokud proběhla distribuce tak, jak měla, tak by měl mít každý praktický lékař 40 testů,“ uvedl epidemiolog.

Praktičtí lékaři určí konec nařízených karantén (zdroj: ČT24)

Z nemoci COVID-19 se v Česku jen ve středu vyléčilo přes dvě stovky lidí na 1989. Ministerstvo zdravotnictví eviduje 7087 případů nákazy koronavirem. Celkově bylo dosud provedeno 186 918 testů včetně opakovaných u stejného člověka. Aktuální počet lidí s potvrzenou nákazou klesl za 24 hodin o 189 na 4890.   

Pošt je nyní zavřených nejméně od začátku pandemie

Počet uzavřených poboček České pošty kvůli koronaviru ve středu klesl o 19 na 80. To je nejméně od nástupu pandemie. Nejvíce uzavřených poboček je ve Středočeském kraji, dále v Pardubickém a Jihomoravském. 

Od 19. března mají všechny pošty omezeny hodiny pro veřejnost. Služby lidem poskytují maximálně do 16:00 hodin a o víkendech jsou zavřené. Zároveň jsou ráno do devíti hodin otevřené pouze pro seniory nad 65 let. 

NKÚ se zaměří na nákupy ochranných pomůcek

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověří nákupy ochranných pomůcek v době nouzového stavu. Úřad připravuje změnu plánu kontrolní činnosti, kterou do měsíce projedná kolegium NKÚ. Nouzový stav a situace kolem koronaviru otevírá podle ředitele úřadu Miloslava Kaly, kterého citoval server HlídacíPes.org, pro kontroly celou řadu nových témat.

Zjevné jsou podle Kaly dva hlavní směry kontrol. První jsou veřejné zakázky, kde nezbytnou podmínkou pro využití výjimek v jejich zadávání, tedy možnost přímých nákupů, je podle Kaly to, že mají být využity jen pro urgentní případy, kdy slouží k odvracení akutního ohrožení. „Na začátku taková situace asi byla, potřebné vybavení chybělo a bylo zapotřebí ho získat. Na druhé straně je nepochybné, že akutní hrozba v nějakém okamžiku pomine. Na to se chceme zaměřit,“ uvedl.

Druhý směr je srovnávání cen v mezinárodním kontextu. „Ani krizová situace neopravňuje nikoho, aby se choval neúčelně, neefektivně a nehospodárně,“ připomněl Kala.