Režim na hranicích se pro řidiče kamionů zjednoduší, opatření má zabránit kolonám

Řidiči nákladních vozidel nad 3,5 tuny budou mít na hranicích jednodušší režim, aby nevznikaly kolony. Ministerstvo vnitra také potvrdilo, že svateb, které se mohou konat od pondělí 20. dubna, se bude moci zúčastnit jen deset lidí včetně oddávajícího či překladatele. Změní se pravidla nařízených karantén, nově je bude ukončovat praktický lékař až po provedení vyšetření na přítomnost protilátek s negativním výsledkem.

On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku stoupl od středeční půlnoci o 58 lidí. Dosud se nákaza potvrdila u 6359 pacientů.
  • Od rána stoupl počet uzdravených z nemoci COVID-19 o 141 na 972. Od středeční půlnoci ale zemřeli další tři lidé.
  • Lidem, kterým byla nařízena karanténa kvůli kontaktu s nakaženým a sami jsou bez příznaků, budou její trvání ukončovat praktičtí lékaři až po provedení vyšetření na přítomnost protilátek s negativním výsledkem.
  • V řádu týdnů se podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly zřejmě zmírní pravidla pro vycestování za hranice. Diskutuje se podle něj hlavně o cestách v létě do Chorvatska a na Slovensko.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhne vládě zvýšit od června platby za státní pojištěnce o 500 korun. Podle něj bude potřeba do zdravotnictví dodat desítky miliard korun. Pojištěnců, za které platí zdravotní pojištění stát, je zhruba 5,9 milionu, jde o děti, seniory, nezaměstnané nebo vězně. Letos stát za každého z nich odvádí 1067 korun měsíčně.
  • Svatby se mohou konat od pondělí 20. dubna. Ministerstvo vnitra zveřejnilo jejich podmínky: události se smí zúčastnit jen deseti lidí. Vedle snoubenců, kteří jediní nemusí mít roušky, se obřadu mohou účastnit jejich svědci a čtyři hosté. Limit totiž zahrnuje i oddávajícího a matrikáře.
  • Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) oznámil, že řidiči nákladních vozidel nad 3,5 tuny budou mít na hranicích jednodušší režim, aby nevznikaly kolony. 
  • Japonský lék favipiravir je už na cestě do Česka. Kromě České republiky ho bude testovat i dalších devatenáct zemí, řekl to ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). 

Počet vyléčených z nemoci COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, se v Česku přiblížil tisícovce. Od čtvrtečního rána podle údajů ministerstva zdravotnictví stoupl o 141 na 972 uzdravených. Přibyla také tři úmrtí, navečer ministerstvo evidovalo 169 zemřelých v nemocnicích. Případů onemocnění je 6359, o 58 víc než ke středeční půlnoci. Podobným nebo i vyšším tempem než dnes uzdravených přibývalo ve všech třech všedních dnech po Velikonocích.

Kamiony projedou hranicemi v jednodušším režimu

Řidiči nákladních vozidel nad 3,5 tuny budou mít na hranicích jednodušší režim, aby nevznikaly kolony. Upuštěno bude podle webu policie od dodatečné administrativy. Oznámil to ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

„V souvislosti s doporučením expertní skupiny byl na všech hraničních přechodech změněn režim odbavování nákladních vozidel nad 3,5 tuny, a to na vstupu i výstupu z území České republiky. Řidiči těchto vozidel zpravidla pobývají na území ostatních států po dobu kratší než 14 dní, proto je možné upustit od dodatečné administrativy, nezbytné pro plnění následných úkonů krajských hygienických stanic. Povinnost pracovníků mezinárodní dopravy oznámit vstup na území České republiky, pokud doba jejich vycestování byla delší než 14 dní, není tou změnou dotčena,“ napsal na webu policie mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Hamáček dodal, že v místech určených pro překračování hranic policie posílila počet nasazených policistů. Dále tam, kde to bylo technicky možné, rozšířila počet jízdních pruhů pro navýšení kapacity průjezdu vozidel.

Na kontroly si stěžovali dopravci, vadil jim nový režim hraničních kontrol, který má zajistit evidenci pohybu osob a prověřovat, zda nepřekračují 14 dní pobytu v zahraničí. V případě že ano, musí řidiči následně do karantény. U hranic se proto od úterý tvoří několikakilometrové kolony, které dopravcům způsobují ztráty v desítkách milionů korun. Dopravci navíc dostávají i penále za pozdní rozvoz zakázek a kvůli zpožděním ztrácejí důvěru zákazníků.

Kolony na hranicích a komplikace při překračování hranic vadí také takzvaným pendlerům.

Pendleři si stěžují na režim na hranicích (zdroj: ČT24)

Mění se pravidla nařízených karantén. Nově je ukončí lékaři až po provedení testu

Lidem s nařízenou karanténou budou její trvání ukončovat praktičtí lékaři až po provedení vyšetření na přítomnost protilátek s negativním výsledkem. Týká se to pouze lidí, kteří byli v karanténě kvůli kontaktu s nemocným a jsou bez příznaků nemoci. Vyplývá to z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které nabývá účinnosti 22. dubna. 

Nadále platí, že pro ukončení karantény je nutné, aby uplynulo 14 dní od prvního dne jejího nařízení. Současně lidé nesmí vykazovat příznaky onemocnění COVID-19. RAPID test bude podmínkou pro ukončení karantény bezpříznakových pacientů v karanténě. Pozitivní pacienti budou muset mít nadále dvakrát negativní test PCR.

„Chceme, aby se lidé z povinné karantény mohli co nejrychleji vrátit k normálnímu životu a zároveň jsme měli jistotu, že jsou negativní,“ sdělil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Karanténa se tak podle něj neukončí někomu, kdo by mohl být bezpříznakovým nosičem. „Díky tomu, že praktičtí lékaři zajistí provedení RAPID testu, bude ukončování nařízené karantény mnohem rychlejší,“ dodal.

Epidemiologové musí zveřejnit svoje modely, bez nich se nedá nic predikovat, vyzval Daniel Beneš (zdroj: ČT24)

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly mají praktičtí lékaři dostávat dvakrát dvacet testů a ochranné pomůcky, které vystačí na týden až dva. „Pokud se díky rychlotestu ukáže, že je člověk negativní, tak tím to končí. Pokud se ukáže, že je pozitivní, tak by ten člověk měl být nabrán na vyšetření PCR. Pokud bude negativní, tak je ten člověk považován za zdravého, ba dokonce bude z toho zřejmé, že prodělal onemocnění, ale už není infekční. Pokud by byl pozitivní z hlediska vylučování viru, šel by do izolace,“ vysvětlil Prymula.

Praktický lékař by také měl podle Prymuly připravit prostor, kde je možné testy dělat. „Netlačili jsme na to, aby to dělal každý praktický lékař. Pokud se dohodnou, tak to může být jedno místo, které je vyčleněno. Kupříkladu v Praze jsou některé čtvrti, kde se rozhodli, že to budou centralizovat a budou chodit třeba do jednoho odběrového stanu,“ uvedl. Lidé by na testy měli chodit v době, kdy nejsou v čekárně žádní jiní pacienti.

Sdružení praktických lékařů o nařízení s ministerstvem dlouhodobě jednalo. „Měli jsme řadu připomínek a upřesňujících dotazů. Jsme rádi, že byly nakonec při tvorbě finální verze opatření zohledněny,“ sdělil předseda sdružení Petr Šonka. Lékaři podle něj zatím nemají k dispozici rychlotesty ani potřebné ochranné prostředky, bez kterých není možné testování provádět. Šonka ale počítá s tím, že jej lékaři podle slibu ministerstva do 22. dubna obdrží. Ke každému rychlotestu je podle Šonky potřeba jednorázový plášť, dva páry rukavic, štít a respirátor FFP2.

Řada lékařů podle Šonky nemá čekárny a ordinace takové, aby bylo možné zajistit oddělení různých skupin pacientů nebo prostory okamžitě po provedení rychlotestu účinně dezinfikovat. Uvažují o tom, že budou testovat své pacienty mimo ordinace, třeba ve stanech. Docházet na testy domů není z organizačních a technických důvodů možné, zdůraznil.

Počet lidí, kteří jsou s e-neschopenkou v karanténě, klesl v polovině dubna pod 8 tisíc. Ve srovnání s koncem března se snížil téměř o polovinu. Stát postupně zavádí takzvanou chytrou karanténu: systém nyní testují v Jihomoravském, Středočeském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Jenom bod na mapě, víc hygienik nevidí, popsal chytrou karanténu Jiří Grund z Asociace provozovatelů mobilních sítí (zdroj: ČT24)

Svatby od pondělí: snoubenci, svědci a čtyři hosté

Při svatbách povolených od 20.dubna snoubenci nemusejí mít zakrytá ústa a nos, pro ostatní účastníky obřadu to ale neplatí. Limit deseti účastníků zahrnuje i oddávajícího a matrikáře. Snoubenci tak mohou přizvat pouze své dva svědky a další čtyři hosty, mezi ně se počítá i tlumočník, pokud je potřeba. Účastníci, kteří nesdílí stejnou domácnost, ale od sebe musí – s výjimkou snoubenců – dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Přítomní předkládající spolu se snoubenci doklady totožnosti, tedy svědci nebo tlumočník, si mají kvůli identifikaci pro matrikáře v patřičné vzdálenosti na chvíli odkrýt obličej.

Pro každého účastníka obřadu, který se podepisuje, by měl úřad zajistit vlastní pero. „Psací potřeby i stůl, na němž docházelo k podpisu potřebných dokumentů, případně další potřeby užité při obřadu, je nutno po každém obřadu vydezinfikovat. Doporučujeme, aby přinejmenším matrikářka měla při obřadu a všech úkonech s ním spojených gumové rukavice,“ uvedlo ministerstvo vnitra. Písemná dokumentace se podle pokynu dezinfikovat nebude, naopak ruce podané ke gratulaci ano.

Stejné podmínky platí i při uzavírání registrovaného partnerství. Pravidla upravilo ministerstvo vnitra. Doporučilo také, aby se obřady za pěkného počasí konaly venku, pokud je možné zajistit, aby se tam neshromažďovali jiní lidé než svatebčané.

Prymula: V řádu týdnů se zřejmě zmírní pravidla vycestování

Prymula také sdělil, že v řádu týdnů zřejmě vláda zmírní pravidla pro vycestování za hranice. Diskutuje se podle něj hlavně o cestách v létě do Chorvatska a na Slovensko.

V polovině června by se mělo ukázat, jestli mírnění pravidel v Česku bylo úspěšné. Potom by mohlo být povoleno cestovat do zemí, kde je epidemiologická situace lepší nebo stejná jako v Česku.

Prymula: O cestování se povede debata (zdroj: ČT24)

Podle Prymuly bude záležet na vzájemných dohodách mezi zeměmi, jestli budou své občany vzájemně přijímat. „Pokud se bude vracet z nějaké rizikovější země, tak samozřejmě půjde do karantény. Ze zemí, kde není to riziko vyšší, to nebude nutné,“ řekl náměstek.

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) ale uvedl, že v souvislosti s otevřením hranic chce nejprve konzultovat s experty potřebná data.

Také ministr zdravotnictví Vojtěch uvedl, že s uvolněním zákazu cestování je lepší počkat, až se situace uklidní a riziko za hranicemi zmenší. „Cestování není o jednotlivci. Bavíme se o letadlech a autobusech plných lidí, které by začaly pendlovat přes hranice. Při návratu zpět by byla nutná opatření v letadle, na letišti, v autobusech. Navíc 14 dní v karanténě znamená pracovní neschopnost. Vrátilo by nás to na začátek,“ uvedl Vojtěch. „Určitě je lepší vydržet, až se situace uklidní a riziko se za hranicemi zmenší,“ dodal.

Cestování Čechů do ciziny a vstup cizincům do Česka vláda zakázala zhruba v polovině března. Výrazné prodlužování zákazu vycestovat přitom leckdo odmítá. „Nevěřím, že by tento stav přetrvával dál. Nemožnost českých občanů vůbec vycestovat považuji za neústavní. Jsem schopen respektovat to v řádu týdnů, možná dvou měsíců,“ řekl v Událostech, komentářích europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Také jeho kolega z Evropského parlamentu Marcel Kolaja (Piráti) vyzval, „aby se opatření, jakmile to bude možné, rozvolňovala“.

Vládní neochota cokoli slíbit naopak nalezla zastání u europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM). „Jde především o to, abychom ochránili českou společnost a zamezili šíření viru z jedné země do druhé,“ uvedla.

Japonský lék favipiravir už je na cestě do Česka

Antivirotikum favipiravir, který vyrábí japonská firma, je už podle slov ministra Petříčka (ČSSD) na cestě do Česka. To je společně s dvaceti zeměmi v první vlně dodávek z Japonska. Lék je podle něj slibný pro středně závažné případy onemocnění, které vyvolává nový typ koronaviru.

Vojtěch minulý týden uvedl, že část dávek léku Japonsko Česku daruje, další část republika zaplatí japonskému výrobci. Podle ministra zdravotnictví se favipiravir bude nejprve podávat ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, později i v dalších nemocnicích v zemi.

Ministerstvo zdravotnictví povolilo účast otců u porodů

Ministerstvo zdravotnictví zrušilo zákaz účasti otců u porodů. Rozhodnutí teď nově bude na jednotlivých nemocnicích. Nařížení platí od čtvrteční půlnoci. „Shodli jsme se s odborníky, že je to za stávající situace, kdy jsme zastavili nekontrolovatelné šíření koronaviru, možné. V porodnici ale musí být dodrženo několik opatření,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Otec bude muset mít roušku, teplotu nižší než 37°C a nesmí vykazovat příznaky onemocnění COVID-19. Porod proběhne v samostatném pokoji nebo boxu s vlastním sociálním zařízením. 

Přestože otcové už k porodům smí, trvá Liga lidských práv na projednání hromadné ústavní stížnosti, kterou podala za desítku rodičovských párů. Podle stížnosti byl plošný zákaz doprovodu v porodnicích zásahem do práv obou rodičů, navíc jej ministerstvo vydalo bez odborných podkladů. Obecný odkaz na koronavirovou situaci podle stížnosti nestačí.

Události: Otcové už zase mohou být u porodů (zdroj: ČT24)

Válková chce pro pachatele domácího násilí během pandemie vyšší trestní sazby

Zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) uvedla, že vedle koronavirové krize může v těchto dnech docházet i ke krizím rodinným, které jsou kvůli pandemii sociálně izolované. 

Palčivým tématem v souvislosti s tím je domácí násilí. Stát zřídil několik telefonních linek a jiných komunikačních kanálů, které postiženým mohou pomoci. V případě potřeby konzultace nebo nahlášení násilí v rodinném kruhu mohou zavolat na číslo 608222277

Podle Válkové, která současně jedná s nejvyšším státním zástupcem a jednotlivými vládními resorty, by se za domácí násilí v době koronavirové pandemie měly navýšit trestní sazby. 

Brífink vládních expertek k problematice domácího násilí v době pandemie (zdroj: ČT24)

Vládní výbor pro prevenci domácího násilí navíc doporučil vyčlenit v krajích lůžka pro oběti, které kvůli opatřením proti šíření koronaviru nyní nepřijímají azylové domy. Žádá pro ně i testování, bez negativních testů totiž oběti nemohou do některých azylových domů. Zajistit by se měla také místa pro násilné osoby v karanténě, které policie vykázala z domova. Podle Válkové výbor upozornil na slabá místa současného fungování.

Válková ve čtvrtek také představila plán, podle něhož by obětem domácího násilí mohli pomáhat v době nouzového stavu i poštovní doručovatelé a kurýři, a to díky aplikaci Bright Sky. Mohou si totiž všimnout, zda mají ženy modřiny nebo na ně někdo křičí.

Pokyny, jak se dá případ domácího násilí rozpoznat a jak by se mělo postupovat, dostanou tisíce doručovatelů. Otázky by měli případně položit tak, aby se na ně dalo odpovědět jen slovem ano či ne, nebo kývnutím. Rozhovor by tak nebyl dlouhý.

Události: Na domácí násilí mohou poukázat i doručovatelé, dostanou instrukce (zdroj: ČT24)

Praha odpustí nájmy za restaurační zahrádky

Pražští zastupitelé rozhodli, že magistrát odpustí restauratérům nájem za zábor veřejného prostranství pro předzahrádky a hoteliérům a majitelům penzionů místní poplatky z pobytu. Dalším živnostníkům Praha umožní zdarma nabízet své zboží před provozovnami, aniž by museli platit zábor prostranství. Opatření budou platit od poloviny letošního března do konce roku; Praha tím přijde o několik stovek milionů korun.

Magistrát také téměř jistě odpustí nájmy ve svých prostorách těm nájemcům, kteří museli uzavřít provozovny v důsledku vládních opatření pro boj s koronavirem. Na dnešním jednání pražských zastupitelů to řekl radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Město podle něj nyní eviduje 250 žádostí o prominutí nájemného. Radní již dříve splátky nájemného ve svých nebytových prostorách odložili a zrušili plánovanou valorizaci.

„Je pravděpodobné, téměř stoprocentní, že to odpustíme všem provozovnám, které musely mít v důsledku vládního nařízení zavřeno,“ řekl radní. O odpuštění nájemného vedení města mluví posledních několik týdnů, zatím o něm však rozhodnuto nebylo. K odkladu či odpuštění nájemného ve svých komerčních prostorech již mezitím přistoupila řada městských částí.

Větší školy by měly částečnou obnovu vyučování zvládnout lépe

Školní skupiny, s jejichž vznikem po 25. květnu na prvních stupních základních škol počítá schéma vlády pro uvolňování opatření proti koronaviru, by zřejmě mohly fungovat lépe ve větších základních školách. Některé počítají s tím, že případný nedostatek prvostupňových učitelek doplní vyučujícími z druhého stupně, uvedla předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová.

Podle některých ředitelů by se žáci ve skupinách učili stejně jako děti doma, podle jiných budou školní skupiny jako celodenní družiny.

Rozhodnutí, zda děti do škol pošlou, je na rodičích. Elektronickou petici za znovuotevření škol podepsalo přes 33 tisíc lidí; pod tou opačnou, která požaduje, aby školy byly uzavřené až do konce června, je víc než 101 tisíc podpisů.

Události: Rodiče zvažují, zda pošlou děti do škol (zdroj: ČT24)

V domovech pro seniory pomáhají dobrovolníci, nejčastěji z řad studentů

Hned v několika sociálních zařízeních po celém Česku pomáhají zvládat dopady pandemie dobrovolníci. Většinou se jedná o studenty, kteří teď vlivem koronavirových opatření nemají stálou výuku. 

Ze solidarity z řad studentsva těží například Středočeský kraj. „V současné době je dokončováno uzavření dohod o dobrovolné výpomoci 11 studentů do šesti krajských příspěvkových organizací. Nadto si poskytovatelé sociálních služeb, a to mluvíme nejen o našich příspěvkových organizacích, mimo rámec krizového zákona sami sjednali výpomoc 109 studentů,“ uvedla krajská radní pro sociální věci Aneta Heřmanová (ČSSD). 

V Královéhradeckém kraji v přímé péči u lůžka a v aktivizačních službách vypomáhá 28 studentů z Univerzity Hradec Králové (UHK), Technické univerzity Liberec a Univerzity Pardubice. Královéhradecká univerzita předala Královéhradeckému kraji seznam 330 studentů z oblasti sociální práce, sociální politika a speciální pedagogika.

Domovům pro seniory i dalším sociálním a zdravotnickým službám v Pardubickém kraji chybí celotělové overaly pro péči o klienty v karanténách. Vypomáhají si různě, pořizují si hlavně pláštěnky nebo obleky pro malíře a deratizační služby, uvedli zástupci organizací. V Jihomoravském kraji mají sice dostatek ochranných pomůcek, ale chybějí jim respirátory.