S obranou před domácím násilím pomáhá nová aplikace. Určena je obětem i těm, kdo je chtějí podpořit

Události, komentáře: Aplikace pro pomoc týraným (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří se domnívají, že by sami nebo někdo z jejich okolí mohli být obětí domácího násilí, mohou použít nový mobilní „průvodce“ tímto jevem. Aplikace jim ozřejmí, zda skutečně k domácímu násilí dochází, jak na ně reagovat i to, jak násilníkovi definitivně uniknout. O domácím násilí a mobilní pomoci s obranou hovořila v Událostech, komentářích Branislava Marvánová Vargová.

Rozpoznat domácí násilí mají někdy problém i jeho oběti. V souvislosti s aplikací, která jim pomáhá, zní proto základní otázka: Kdy si ji mám stáhnout? Podle Branislavy Marvánové Vargové z organizace Rosa – centrum pro ženy, která spolupracovala na vývoji aplikace, je odpověď jednoduchá: „Ve chvíli, kdy se svého partnera bojím, když se bojím toho, kdy přijde domů, když se bojím já jít domů, kdy se bojím toho, že nezvednu telefon a bude problém.“

Program pro mobilní telefony s názvem Bright Sky (tedy Jasné nebe) má původ ve Velké Británii, ale Branislava Marvánová Vargová ujistila, že má násilí všude stejnou podobu. „Mechanismy jsou často jako přes kopírák. Říkají to i policisté, kteří ty případy vyšetřují,“ poukázala.

Design aplikace se její tvůrci snažili udělat co nejjednodušší, aby se v ní vyznali i lidé, kteří si s moderními technologiemi příliš nerozumí. Lze ji přitom považovat za průvodce, jak se tyranům bránit, od jejich rozpoznání až po způsob, jak jim definitivně uniknout. Ani to totiž nemusí být snadné a někdy po rozchodu nepomůže ani přestěhování. Hrozbou může být i to, co jindy pomáhá, tedy nové technologie.

„Mnoho obětí se setkává s tím, že i když se chtějí schovat například v utajeném bezpečném bydlení, tak přes některé aplikace je násilný partner může sledovat. Aplikace obsahuje informace o tom, jak ochránit svoje bezpečí na sociálních sítích, v e-mailech – ve virtuálním světě,“ shrnula Marvánová Vargová.

Aplikace ale není určena jen obětem. Podle statistik OSN zažila nějakou formu násilí každá třetí žena na světě. Když se oběť nedokáže sama bránit, může zakročit i její okolí. Bright Sky tak podle jeho spoluautorky „také obsahuje dotazník pro lidi, kteří se obávají o někoho ze svých blízkých nebo o kolegu, kolegyni v práci“.