Velikonoce bez koledování a bohoslužeb. Blokové pokuty policie ještě rozdávat nebude

Ministerstvo vnitra i zdravotnictví vyzvalo lidi, aby přes Velikonoce dodržovali preventivní opatření jako nošení roušek a zákaz shromažďování. Svátky budou tak letos v poněkud netradiční podobě. Veřejné bohoslužby jsou zrušené, věřící budou mše moct sledovat on-line. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se lidé budou muset obejít i bez koledování.

  • vycházky maximálně ve dvou (s výjimkou rodinných příslušníků)
  • zákaz koledování  
  • zákaz pořádání společenských akcí
  • mše na internetu
  • individuální sport na venkovních sportovištích
  • běh a cyklistika bez roušky mimo srocení lidí

O vhodném scénáři pro Velikonoce má předseda ústředního krizového štábu a ministr vnitra Hamáček jasno. „Pokud někdo může strávit ty čtyři dny doma, na zahradě pracemi kolem svého obydlí, tak to je úplně ideální stav,“ uvedl. Zároveň dodal, že na procházku by měli lidé vyrazit maximálně ve dvou. Výjimka platí pouze pro rodiny, které sdílí společnou domácnost.

Podle Hamáčka  je důležité dodržovat příslušné rozestupy, a to i v případech, kdy lidé sedí venku na lavičce. „Není možné sedět na předzahrádkách a ve větších skupinách konzumovat nápoje či jídlo,“ upozornil. Už dříve uvedl, že se velikonoční svátky budou muset obejít bez tradičního koledování. Sněmovna také ve středu schválila zákon, podle kterého by mohla policie rozdávat za porušení nařízení blokové pokuty. Zákon ale ještě musí projednat Senát, a proto o Velikonocích tuto možnost policie mít nebude.

Velikonoce komentoval v pořadu Poradna také advokát Tomáš Pauch z firmy Elegal „Platí to, že co není výslovně povoleno, je zakázáno,“ vysvětlil. Vládní nařízení se podle něj týkají například i grilování či oslav. „Opatření neplatí jen na veřejných prostranstvích, ale zasahují i do soukromí osob,“ uvedl.

Mše budou na internetu

Chrám Narození Panny Marie ve Štípě
Zdroj: Halady Jan/ČTK

Vládním opatřením se musely přizpůsobit také kostely a farnosti, které každoročně pořádají velikonoční mše. Pro křesťany jsou Velikonoce nejdůležitějším obdobím, ale letos si ho mohou připomínat jen omezeně. Například v poutním chrámu ve Štípě u Zlína bude zdejší farář s věřícími ve spojení, připravuje bohoslužbu on-line. Své farníky vyzval, aby mu poslali fotografie – ty dnes rozmístil po kostele. „Dostal jsem fotografie kněžích v Itálii, kteří se starali o napadané koronavirem a přitom zemřeli,“ řekl farář František Sedláček. 

Koronaviru se přizpůsobil také kutnohorský farář Jan Uhlíř. „V neděli velikonoční budu na vás všechny myslet při mši svaté, kterou budu slavit od 09:00 v chrámu svaté Barbory. Budu tam prakticky sám, ale prostřednictvím on-line přenosu se ke mně bude moci připojit kdokoli z vás,“ napsal v dopise občanům Kutné Hory.

„Přestože Velikonoce letošního roku budou jiné, nemělo by to ubrat na intenzitě jejich prožívání,“ vysvětlil kněz a generální vikář pražské arcidiecéze Jan Balík. Bohoslužby budou duchovní vysílat v televizi, na YouTube nebo v rádiu. Tradiční mše se svěcením olejů, která každoročně připadá na Zelený čtvrtek, se uskuteční až 28. května. Na webové stránce Liturgie.cz jsou věřícím k dispozici návody na videích, jak velikonoční svátky prožít v rodinném kruhu. Ke každému ze svátečních dní natočili duchovní videa, ve kterých se soustředí zejména na způsob, jakým tradici Velikonoc předat dětem nebo jak si uspořádat komorní domácí velikonoční mši.

Za týden se otevřou další obchody

Farmářské trhy
Zdroj: ČTK/Kubeš Slavomír

Po Velikonocích by se měly otevřít další obchody. Jejich seznam nyní připravují ministerstva průmyslu a zdravotnictví. Vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že se bude rozhodovat podle velikosti ploch a oboru. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) přichází v úvahu otevření například farmářských trhů. „Za velmi přísných podmínek by trhy mohly být realizovány,“ zdůraznil. Asociace farmářských tržišť vládě představila konkrétní plán, jak by se mohly konat. Například by nebylo posezení, občerstvení k okamžité konzumaci, nebo pouliční umělci. Stánky by mezi sebou měly mít patřičné rozestupy a lidé by k nim museli přistupovat po jednom.

Od čtvrtka už jsou v provozu hobbymarkety, stavebniny, železářství nebo prodejny jízdních kol. Od úterý mohou být v provozu sběrny surovin a venkovní sportoviště pro individuální sport. Souvisí s tím ale zpřísněná hygienická opatření.