Kauza opravy kladrubského hřebčína pokračuje. Odvolal se mimo jiné Metrostav

Kauza opravy Národního hřebčína v Kladrubech míří k další instanci. Odvolání proti loňskému verdiktu podalo sedm osob. Mimo jiné i dvě stavební firmy – Metrostav a společnost Chládek a Tintěra. Informaci upřesnil mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jan Kulhánek. V případu stálo před soudem původně dvaadvacet obžalovaných, vinu soud prokázal jen třem z nich. Podle soudu zčásti docházelo ke zjednávání určité výhody některým zadavatelům. Motivem ovšem nebylo osobní obohacení, ale kvalitní práce.

„V uvedené věci podalo odvolání státní zastupitelství a dále obžalovaní Chládek a Tintěra, a.s., Metrostav a.s., Ing. Pejcha, Ing. arch. Pavlík, Ing. Chráska a Ing. Mottl,“ uvedl Kulhánek.

Většinu z nich přitom soud loni nepravomocně obvinění zprostil. Podle soudu se podařilo prokázat pouze to, že zčásti docházelo ke zjednávání určité výhody některým zadavatelům. Za vším přitom byl dobrý úmysl. Cílem obviněných totiž nebyl osobní zisk, nýbrž kvalitně odvedená práce při rekonstrukci. Tento postup ale soud označil za protizákonný.

Rozhodnutí soudu loni rozporoval žalobce Adam Borgula. „Soud dospěl k závěru, že šest ze sedmi skutků, kvůli kterým byla podána obžaloba, se stalo. Zohlednil základní zásady, na kterých rozhodování soudu stojí, a to je – v pochybnostech ve prospěch obžalovaných,“ řekl tehdy státní zástupce.

Z celkového počtu obviněných – tedy 17 lidí a pěti firem – si trest odnesli jen tři. Mimo jiné i bývalý šéf pardubické stavební firmy Cettus Vladimír Nový - podle obžaloby hlavní spojka s obžalovanými.

Nový byl údajně u všech realizovaných zakázek v kladrubském hřebčínu a informace dál předával dalším obžalovaným. Odsouzen byl mimo jiné za přečin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Dostal roční vězení s podmínkou na tři roky a peněžitý trest 30 tisíc korun.

Další dva odsouzení se podle soudu na celé věci podíleli jen okrajově a uhradit proto mají patnáct a dvacet tisíc korun.