Senátoři schválili učňovské zkoušky, inkluzi i zákaz cukrovinek

Praha - Upravit pravidla vzdělávání žáků s postižením, sjednotit závěrečné zkoušky na učilištích nebo zakázat prodej nevhodných potravin na školách má novela, kterou dnes Senát schválil beze změn. Rozhodl tak navzdory námitkám části senátorů, že novela obsahuje odkazy na kritizovaný registr učitelů, který ovšem na rozdíl od původního návrhu vlády uzákoněn nebude. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) slíbil nedostatky napravit v další připravované novele. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

„Je to klíčová norma a je revoluční. Měla by ale být jen prvním krokem,“ zhodnotil Chládek. „Již nyní jdou na inkluzi 2 miliardy ročně a my chceme tyto peníze navýšit do budoucna tak, aby mohl být asistent na každé škole,“ dodal s tím, že inkluze v plné podobě by mohla být zavedena do dvou let.

K tématům téměř dvouhodinové debaty senátorů patřila zejména snaha zakázat ve školách prodej potravin, které jsou „v rozporu s výživovými požadavky“. Senátor ODS Pavel Eybert namítl, že může jít o porušování hospodářské soutěže a že zboží dostane nálepku „zakázaného ovoce, které, jak známo, nejvíce chutná“. „Sociální inženýrství ve školních bufetech nemůže přinést to, co se od něj očekává,“ poznamenal Eybert s tím, že nevhodné pochutiny si děti budou kupovat jinde.

Chládek připustil, že si nemyslí, že lze vše vyřešit zákazem automatů například s cukrovinkami nebo solenými brambůrky. Podle něj se ale minul účinkem apel na školy, aby pořizovaly automaty se zdravými potravinami. Zákon se zákazem má proto podle ministra alespoň napomoci ke zdravému stravování.

Předloha mění přístup k žákům se speciálními vzdělávacími potřebami. Pro jejich integraci do hlavního vzdělávacího proudu se stanou základem podpůrná opatření, která žáci potřebují. Mezi tato opatření patří použití speciálních učebnic, individuálních vzdělávacích plánů, využívání asistentů pedagoga nebo tlumočníků do znakové řeči s odpovídajícím vzděláním či vytváření studijních skupin. Novela má rovněž upravit postavení ředitelů škol tak, aby na školách mohli působit i po skončení šestiletého ředitelského funkčního období.

Od registru učitelů si Chládek sliboval lepší přehled o tom, kterých aprobací je nedostatek. Podle kritiků včetně ochránců soukromí by ale nákladně sdružoval citlivá osobní data o pedagogických pracovnících, včetně věku a pohlaví. Vznik registru by podle odpůrců ministerstvo stál 2,8 milionu korun, provoz 700 000 Kč ročně bez započtení výdajů škol. Ministr ale registr, který podle něj bude stát jen dva miliony korun, dál pokládá za nezbytný kvůli kariérnímu řádu.

Vydáno pod