Policisté navrhují obžalovat Parkanovou kvůli letounům CASA

Praha - Protikorupční policie podala návrh na obžalobu v kauze údajně předražených armádních letounů CASA. Pokud se s vyšetřovateli ztotožní státní zástupce, zamíří kauza po letech k soudu. V souvislosti se zakázkou vydala Poslanecká sněmovna ke stíhání v roce 2012 bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou. Ta byla poté obviněna ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Nákupem letounů údajně vznikla státu škoda 818,8 milionu korun.

„Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování dnešního dne předali státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze spisový materiál, který se týká nákupu letadel CASA pro Armádu České republiky. Kriminalisté zároveň státnímu zástupci navrhli podat obžalobu na dvě obviněné osoby,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

V případu figuruje i bývalý ředitel sekce vyzbrojování Jiří Staněk, který byl obviněn ze stejných dvou trestných činů jako Parkanová. Oběma hrozí v případě prokázání viny až deset let vězení. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila. Už dříve uvedla, že své stíhání považuje za bezdůvodné. Vinu odmítá i Staněk.

obrázek
Zdroj: ČT24

„S ohledem na postoj klientky, která je přesvědčena o své nevině a chce se hájit, jsem rád. Jen mě mrzí, že to nepřišlo už před dvěma lety,“ prohlásil pro ČT k návrhu na obžalobu obhájce Vlasty Parkanové Tomáš Sokol.

Parkanová měla vynechat odborný posudek

O nákupu letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka (ODS) v roce 2009. Nákup od počátku kritzovala armáda, mnozí odborníci i média jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých představitelů armády.

Parkanovou nakonec dostihlo obvinění za to, že nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu nákupu. V létě 2012 dorazila do Poslanecké sněmovny žádost o její vydání k trestnímu stíhání. Tehdejší premiér Petr Nečas při interpelacích nepřímo pohrozil policistům slovy: „O tom, kdo bude ve vládě, nebo nebude ve vládě, nebude cestou žádosti o vydání rozhodovat parta policejních plukovníků nebo podplukovníků.“

Posudek jsem žádat neměla, hájila se exministryně

Mandátový a imunitní výbor, kde převládala tehdejší opozice, nakonec doporučil poslancům Parkanovou vydat a poslanci tak také učinili. Pro hlasoval i Nečas nebo předseda klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Parkanová se tehdy hájila tvrzením, že neměla povinnost nechat zpracovat znalecký posudek. Některé pasáže policejní žádosti o její vydání dokonce označila za lživé.

Vyšetřování se protáhlo mimo jiné proto, že detektivové žádali o informace v cizině. Obrátili se například do Španělska, kde se letouny CASA vyrábí, či do Portugalska, odkud chtěli kupní smlouvy a další podklady.

  • Ministerstvo obrany i českou armádu trápí vedle letounů CASA i další kauzy z dřívějších let, ať už jde o nájem stíhaček Jas-39 Gripen, nákup obrněných aut Pandur nebo armádních tatrovek.