Nesnědené vánoční cukroví je v Praze a Brně možné darovat potřebným

Sběr nesnězeného vánočního cukroví (zdroj: ČT24)

Společnost Nesnězeno sbírá v Brně a v Praze cukroví, které zbylo lidem z Vánoc. Chce ho předat například dětským domovům nebo domovům pro seniory. Zájemci mohou přinést cukroví a další jídlo na pobočku firmy v Rašínově ulici v Brně a do cukrárny Alchymista v Praze 7.

Na obou místech, v Praze i v Brně, mohli lidé odevzdávat cukroví už ve čtvrtek, kdy se ho podle organizátorů vybralo zhruba deset kilo. „Lidé nosili linecké cukroví, perníčky, ale i čokolády nebo třeba zavařovačku plnou ořechů,“ řekla spoluzakladatelka Nesnězeno Michaela Gregorová.

Žádné konkrétní požadavky na dárce společnost nemá. „Je ale například hezké, když je cukroví pěkně zabalené, lidé mohou připojit i obrázek, pozdrav nebo přání,“ dodala Gregorová.

Vybrané cukroví poslouží například dětským domovům, domovům pro seniory nebo domovu pro zdravotně postižené a pro azylový dům. „Rozhodneme se podle toho, kolik cukroví vybereme,“ řekl spoluzakladatel Nesnězeno Jakub Henni.

Sběr cukroví se koná letos poprvé a měl by trvat do páteční čtvrté hodiny odpoledne. „Pokud by bylo více zájemců, sběr prodloužíme,“ slíbil Jakub Henni.

Nesnězeno funguje přes rok a snaží se zabránit plýtvání jídlem, spolupracuje s restauracemi v Brně, Praze, Olomouci, Ostravě a Českých Budějovicích. Letos chce posílit spolupráci s dalšími restauracemi.

Cílovou skupinou jsou především mladí lidé a studenti, jídlo si přes aplikaci kupují ale i zástupci střední nebo starší generace nebo matky s dětmi. „Máme aplikaci na prodej zbylých porcí jídla se slevou. Kdokoliv si ji může stáhnout, výhodně koupit jídlo a vyzvednout si ho na místě,“ popsal spoluzakladatel projektu. Aplikace má už více než šedesát šest tisíc stažení.