Nový rok přináší růst minimální mzdy. Na vyšší rodičovskou ale nedosáhne pětina rodin

Události: V roce 2020 vzroste minimální mzda i rodičovská (zdroj: ČT24)

Od ledna se minimální mzda zvýší o 1250 korun. Týká se to zhruba 150 tisíc lidí, kteří ji pobírají. Dopad jejího zvýšení bude ale větší, hodnota minimální mzdy totiž podmiňuje i růst nejnižší úrovně takzvané zaručené mzdy, tedy odměny, na kterou mají zaměstnanci v různých oborech ze zákona nárok.

Například metaři, šičky, krejčí či pracovníci u pásu. Leckde za tyto profese lidé dostávají jen minimální mzdu. Od začátku nového roku si polepší díky šestému zvýšení minimální odměny od roku 2014. „Lidé, kteří pracují a dělají všechno správně, by v naší zemi neměli být ohroženi chudobou,“ komentuje růst ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

S 1. lednem 2020 se zvedá také rodičovský příspěvek – z původních 220 tisíc na 300 tisíc korun. Na zvýšenou dávku nedosáhne ale celá pětina rodin s dětmi do čtyř let. Čerpat zvýšený příspěvek budou moci pouze rodiny, které příspěvek ještě nestihly vyčerpat a k Novému roku ho budou aktivně pobírat.

Na příští rok má ministryně práce pět hlavních priorit. Kromě změny důchodového systému je to novela o sociálních službách, nový zákoník práce či zřízení jeslí. „Chtěla bych dotáhnout zálohované výživné, abychom pomohli zejména matkám samoživitelkám,“ nastiňuje Maláčová.

Podle některých stran je to právě legislativa, na kterou by se resort práce měl příští rok zaměřit. Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek považuje za klíčovou především důchodovou reformu, ale třeba také IT systémy na vyplácení dávek. „Já hodně postrádám novelu zákona o sociálních službách,“ přidává poslankyně Jana Pastuchová (ANO). Podle Olgy Richterové (Piráti) je potřeba, aby resort předložil například zákony týkající se ohrožených dětí či zákon o sociálních službách.

Minimální mzda i rodičovský příspěvek v novém roce vzrostou, navýšení životního minima ale musí počkat. Maláčová už částku, která se nezvyšovala sedm let, do konce roku zvednout nestihla. Pro samotného dospělého v současnosti činí tato dávka 3410 korun. Podle vládního návrhu by k navýšení minima mohlo dojít v březnu.