Plyn zavřít, pak prodat smlouvu na jiný. Prodejci manipulovali s lidmi v Přerově

Podomní prodejci zastavovali v úterý obyvatelům dvou bytových domů v Přerově přívod plynu. Snažili se je tím přimět k podpisu nové smlouvy s jiným dodavatelem energie. Vyhrožovali jim, že jinak zůstanou od dodávek plynu odstřiženi. Strážníci zaznamenali hned několik těchto případů, prodejci však před příjezdem hlídky utekli.

K případu došlo v úterý odpoledne ve dvou bytových domech nedaleko náměstí Svobody. „Strážníci přijali několik stížností právě na tyto prodejce plynu. Ti zašli tak daleko, že v domech obyvatelům zastavovali přívod plynu a v několika případech měli vyhrožovat odpojením dodávek, pokud nebude podepsána nová smlouva,“ uvedl zástupce ředitele Městské policie v Přerově Miroslav Komínek.

Podomní prodejci podle něj zastavovali přívod plynu zřejmě v jednotlivých patrech domů. „Něco podobného jsme dosud nezažili. Jedné paní vyhrožovali, že už byla odstřižena a musí podepsat novou smlouvu, aby jí plyn znovu pustili. Opakovalo se to i v dalších případech. Jednu ženu smlouvu donutili podepsat,“ doplnil Komínek.

Energetičtí šmejdi jsou předmětem politického boje

Strážníci poté v domech po konzultaci s hasiči asistovali při obnově dodávky plynu a seniorům pomohli spustit ohřívače vody a topení. Znovu apelovali na obyvatele, aby s dealery nic nepodepisovali, nevpouštěli je do domu a aby ihned kontaktovali městskou policii.

Nekalými praktikami podomních prodejců se zabývají také politici. V souvislosti s těmito případy chtěli poslanci opozičního hnutí STAN zpřísnit podmínky práce zprostředkovatelů obchodu s energiemi. Podmínkou jejich činnosti by byla podle navrhované novely energetického zákona licence vydaná Energetickým regulačním úřadem.

Vláda však návrh v pondělí zamítla, neboť chce dát přednost jinému řešení ochrany zákazníků před takzvanými energetickými šmejdy. Opatření chystá ministerstvo průmyslu a obchodu, podle ministra Karla Havlíčka (za ANO) obsahuje kompletní řešení problému.