Proti výjimce na kácení v Boubínském pralese se odvolali ekologové i Lesy ČR

Státní podnik Lesy České republiky se ve čtvrtek odvolal proti výjimce, kterou mu Správa CHKO Šumava umožnila těžební zásahy a asanaci kůrovcového dřeva v jihočeské národní přírodní rezervaci Boubínský prales. „S podmínkami vydané výjimky nesouhlasíme. Proto jsme se odvolali k ministerstvu životního prostředí,“ uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. K přesným důvodům odvolání se nevyjádřila. Lze ale usuzovat, že chtěly Lesy ČR zasahovat více, než jim správa CHKO povolila. Ministerstvo bude řešit i odvolání ekologického hnutí Duha.

Nyní se lesnické hospodaření v rezervaci řídí podle výjimky vydané v roce 2015, tedy v době, kdy žádná kůrovcová kalamita nebyla. Zatím nepravomocnou výjimku dostaly Lesy ČR udělenou do konce roku 2024. Do prvních asanačních zásahů by se podle výjimky mohly pustit po 15. červnu příštího roku.

Napadení smrků kůrovcem v rezervaci zatím podle Lesů ČR není kalamitního rozsahu. Podnik také odmítl, že by jeho cílem byla masivní těžba a vytváření holin. „Jak se neustále ukazuje, účinným prostředkem je včasné nalezení kůrovcových stromů, jejich těžba a asanace. Kdybychom nyní nezasáhli, časem by se vytvořily velké plochy s odumřelými stromy a rozpadlými porosty, což by mělo podstatně větší následky pro ekosystém než současný zásah,“ uvedla dříve mluvčí Lesů ČR.

Podle Hnutí Duha hrozí rozsáhlé kácení v rezervaci

Vydání výjimky ovšem kritizovalo ekologické Hnutí Duha, které rozhodnutí Správy CHKO Šumava označilo za nesprávné a stanovené omezující podmínky za velmi nedostatečné. Výsledkem podle ekologů může údajně být rozsáhlé kácení v rezervaci, což Lesy ČR již dříve odmítly. Podle Hnutí Duha má být maximální plocha rezervace ponechána samovolnému vývoji.

„Odvolání proti výjimce podáváme dnes,“ uvedl ve čtvrtek mluvčí Hnutí Duha Aleš Miklík. Tento krok hnutí avizovalo už při vydání výjimky 21. listopadu. Žádost Lesů ČR o kácení v rezervaci Hnutí Duha označilo za skandální. 

Území rezervace s povolenou asanací stromů napadených kůrovcem rozdělila Správa CHKO v udělené výjimce na několik částí a stanovila pro ně řadu podrobných podmínek. Například v části na severu rezervace by mohli lesníci kůrovcové stromy asanovat pouze odkorněním nastojato. V nejcennější části pralesa, jeho takzvaném jádru, má být kácení dál zakázáno a stále má jít o bezzásahové území. O zásah v tomto území ani Lesy ČR nežádaly.