Zbytky jídla do krmelců nepatří, varují myslivci. Na Tachovsku uhynul kůň, kterému dal někdo nevhodné pečivo

Úhyn koně šetří policie i veterináři, v ohradě se našly drobečky (zdroj: ČT24)

Myslivci varují před krmením zvěře zbytky ze svátečního stolování. Vánoční cukroví, bramborový salát, nebo plesnivý chléb většině lesních zvířat škodí. Před vánočními svátky tak přibývá otrav kvůli nevhodnému přikrmování. Vážný případ museli řešit například veterináři na Tachovsku. V ohrožení byli čtyři koně, jeden nakonec uhynul. Chovatelé se navíc obávají, že se zvlášť v zimě budou případy opakovat.

Nevhodnými potravinami v zimě lidé krmí zvěř často v dobrém úmyslu, odborníci ale doporučují nosit do lesa spíš ovoce. „Nevhodné potraviny vidíme v krmelci často. Zejména v období vánočních svátků. Lidé jsou doma, chodí do lesa, třeba i v tuto dobu právě nakoupí nadbytek potravin a potom si s nimi neví rady. Pak je v dobrém úmyslu zanesou do lesa. Způsobí ale víc škody než užitku,“ upozorňuje jednatel Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ) Jiří Zbořil. 

Myslivci veřejnost před nevhodným krmením pravidelně varují. „V žádném případě nesmí jít o dochucované, slazené nebo plněné druhy. Pečivo musí být vždy dobře usušené, nesmí být čerstvé a nesmí mít žádné stopy plísní. Takové krmivo zvěři zdravotně pouze uškodí,“ vysvětluje mluvčí ČMMJ Andrea Güttlerová.  

Ředitelka Krajské veterinární správy v Karlových varech Mária Slepičková doplňuje, že pak zvířata často mohou dostat intoxikaci – v podstatě se krmením otráví.

Právě měkké nebo plesnivé pečivo zřejmě stojí za vážným případem, který se stal na Tachovsku. V ohrožení života byli čtyři koně, chovatelka Karolína Bobálová popisuje, že měli abnormálně nafouknuté břicho, které bylo tuhé jako balón. Proto museli do akce veterináři, jedno zvíře už se ale bohužel nepodařilo zachránit. Případ už prověřují veterináři i policisté. 

„V těchto místech jsme našli drobky nejspíše od pečiva. A při ohledání s kriminalisty jsme za páskou našli ještě kousek pečiva,“ popisuje chovatelka koní. 

„Nic zvěři neuškodí víc, než neustálý pohyb lidí kolem krmelců“

Myslivecká jednota veřejnosti na svých webových stránkách radí, co naopak zvířata jedí a umí strávit. Jestliže není zima tuhá, zvířata podle myslivců přikrmovat vůbec nepotřebují. „Musíme si uvědomit, že většinu lidské potravy divoká zvěř není schopna strávit, onemocní acidózou a často i uhyne. Pro zvěř je dobré pouze to, co vyroste v naší přírodě, třeba jablka. Nic ale zvěři neuškodí víc, než neustálý pohyb lidí kolem krmných zařízení,“ dodává Andrea Güttlerová. 

O tom, jaké krmení do krmelců nasypat, by se každý měl nejdřív poradit – třeba s myslivci. Podávání nevhodné potravy totiž veterináři posuzují jako formu týrání zvířat. Jaké potraviny jsou pro zvěř nezávadné můžou zájemci o krmení zvěře zjistit v i zoo. Ta pražská plánuje na Vánoce veřejné krmení, kam mohou lidé s potravinami přispět.

„Na návštěvníky čeká 24. prosince program plný komentovaných krmení a setkání, mohou také přinést například jedlé dárky, které chovatelé předají zvířatům,“ uvedla mluvčí zahrady Lenka Pastorčáková s tím, že zoo zveřejní seznam potravin, které mohou lidé přinést.