Poslední víkend před adventním shonem bude sychravý a větrný, zato bez prudkých dešťů

Poslední letošní víkend, který nemá přívlastek adventní nebo vánoční, bude sychravý. Pršet by příliš nemělo, bude však vesměs mlhavo nebo zataženo. Teploty se mají pohybovat většinou pod 10 stupni Celsia, ale dostatečně vysoko nad bodem mrazu. Na severovýchodě Čech a na západě Slezska, zejména v Orlických horách či Jeseníkách, by ale mohl klidný listopadový víkend narušit silný vítr.

Nadechnutí před adventním shonem bude ve srovnání s docela deštivým závěrem pracovního týdne vcelku vlídné. Zatímco čtvrtek i pátek poznamenají přeháňky a zejména na Moravě může napršet až 15 milimetrů, v sobotu a neděli lze očekávat nanejvýš slabý déšť nebo mrholení.

Od počátku týdne se výrazně liší teploty napříč republikou, na východě je až o deset stupňů více než na západě. To by se mělo o víkendu zmírnit. „Vlní se tady fronta, hranice mezi chladným vzduchem na západě a teplým na východě zůstává nad střední Evropou řadu dní, ale postupně se bude měnit,“ avizoval meteorolog Vladimír Piskala.

Zmírnění republikového teplotního rozkolu bude mít tu formu, že v Čechách budou teploty pozvolna stoupat, na Moravě mírně klesnou. V sobotu i neděli by mělo být mezi 6 a 10 stupni Celsia, což bude ve srovnání s pátkem zhruba o jeden až dva stupně více na západě a až dva stupně méně na východě. I o víkendu se mohou nejvyšší teploty na některých místech dostat výše, to ale již nebude způsobeno frontálním rozhraním. Až k 12 stupňům se oteplí tam, kde se protrhají mraky.

Počasí 22.–24. 11.
Zdroj: ČT24

Víkend přesto nebude zcela klidný, zejména ne na horách na severu republiky. „Čekáme rychlost větru v nárazech až kolem 70 kilometrů v hodině,“ upozornil meteorolog. Kromě Jeseníků či Orlických hor hrozí silné poryvy větru i na Vysočině, dodal.

Po víkendu zůstanou teploty podobné jako na konci týdne – mírně pod 10 stupni Celsia – a opět začne pršet. Počasí zatím příliš nepotěší lyžaře. Je tepleji, než bývá v této době obvyklé, a pořádné sněžení není na obzoru ani na horách.