Chladno příští týden ustoupí. V polovině října by teploty mohly být nadprůměrné

Po současném chladnějším období se příští týden oteplí, předpovídají meteorologové. V týdnu od čtrnáctého října by se teploty mohly dostat nad dlouhodobý průměr pro toto období. Navíc by nemělo ani příliš pršet. Vyplývá to z měsíční předpovědi, kterou v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Období od sedmého října do třetího listopadu bude podle meteorologů jako celek teplotně průměrné. „Po chladnějším období ze začátku října se začne v druhé polovině příštího týdne pozvolna oteplovat a v druhém předpovědním týdnu by teploty měly dosáhnout hodnoty nad dlouhodobým průměrem,“ uvádí ČHMÚ.

Teploty v dalších dvou týdnech už budou podle meteorologů odpovídat hodnotám typickým pro tuto část roku.

Průměrné budou v příštích čtyřech týdnech také srážky. Nejméně pršet by mělo v týdnu od čtrnáctého října. Naopak o týden později bude deště pravděpodobně nejvíc.

Průměrná teplota 7,5 stupně Celsia

Dlouhodobá průměrná teplota v Česku v období od sedmého října do třetího listopadu je 7,5 stupně Celsia.

Nejchladnější byl rok 1997, kdy se průměr dostal na 4,2 stupně. Naopak nejtepleji bylo v roce 2000 s průměrem 10,4 stupně.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent.

Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.