Protidrogová koordinátorka Vedralová neopisovala. Ani diplomová práce není plagiát

Diplomová práce vládní protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové není podle Univerzity Palackého v Olomouci (UPOL) plagiát. Oznámila to mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Podle školy ale významně pochybila při citování zdrojů. Podobně rozhodla i Univerzita Karlova ohledně její bakalářské práce. Odebrání titulu Vedralové nehrozilo, to je možné jen tři roky po obhájení práce.

Diplomovou práci s názvem Analýza potřeby ochrany před škodami způsobenými tabákovými výrobky, alkoholem a návykovými látkami v ČR odevzdala Vedralová v roce 2005. „Doslovně převzatý text není v uvozovkách a následně pak chybí k němu odpovídající komentáře, nicméně zdroje, ze kterých bylo čerpáno, v práci uvedeny jsou,“ uvedla mluvčí univerzity.

Formulovaná doporučení a závěry podle posouzení UPOL ukazují na samostatnou práci autorky pod vedením školitelky, navrhuje navíc budoucí možnosti úpravy legislativy. „Vzhledem k výše uvedenému další kroky v této věci činit nebudeme,“ dodala.

Nedostatky má i bakalářská práce

Univerzita Karlova (UK) došla k podobnému závěru po prověřování bakalářské práce Vedralové z roku 2001 na téma epidemiologie pohlavně přenosných nemocí. Vedralová v ní ale podle UK nesprávně převzala dlouhé pasáže a chybně neuváděla zdroje přímo v textu, nýbrž až na jeho konci. O titul by Vedralová nemohla přijít ani v případě plagiátu, jelikož zákon jeho odejmutí umožňuje do tří let od ukončení studia.

S podezřeními na opisování přišel pirátský poslanec Tomáš Vymazal letos v srpnu. Z jím zadané kontroly absolventských prací vyplynulo, že v bakalářské práci vládní koordinátorky je zkopírováno 31 procent textu a u diplomové až 36 procent.

Vedralová nastoupila do funkce vládní koordinátorky pro protidrogovou politiku poté, co místo z osobních důvodů po osmi letech opustil Jindřich Vobořil. Později se shodoval s Piráty v kritice, že Vedralová nemá pro funkci v čele odboru protidrogové politiky dostatečnou odbornost. Předtím působila na ministerstvu zdravotnictví.

Kvůli podezření z plagiátorství v diplomových pracích loni odstoupili z vlády ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD). V obou případech potvrdily komise na vysokých školách, že jejich práce vykazují prvky plagiátu. Podobně jako Vedralová i oni své práce na českých univerzitách odevzdali v době před rokem 2008, kdy se ještě plagiáty neodhalovaly pomocí speciálního softwaru.