TÉMA

Petr Krčál

Pokračuje povolební tvorba koalic. V pondělí mají jasněji nejméně ve dvou dalších krajích

V regionech po krajských volbách pokračují jednání o koalicích. Do pondělního večera pokročila nejdál na východě Čech, hnutí ANO tam bude v opozici. Hejtmanem Pardubického kraje se stane opět Martin Netolický (ČSSD), v čele Královéhradeckého kraje stane dosavadní náměstek hejtmana pro dopravu a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS). V neděli bylo jasno o koalici na Jižní Moravě, ve Středních Čechách a v Moravskoslezském kraji.
5. 10. 2020Aktualizováno5. 10. 2020, 22:13|

Komunista Ondráček ve své disertační práci opisoval, o titul však nepřijde

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček ve své disertační práci užil pasáže z jiných zdrojů, aniž by je citoval. V pátek to potvrdila Univerzita Palackého v Olomouci (UP), kde politik před osmi lety získal doktorát. Z výsledku kontroly také vyplývá, že většinu teoretické části sestavil jako kompilát z poznatků, které byly v době vzniku práce známé. Poslanec nechce záležitost komentovat, probere ji prý s univerzitou, až obdrží výsledky. O titul přijít nemůže.
8. 11. 2019Aktualizováno8. 11. 2019, 16:56|

Protidrogová koordinátorka Vedralová neopisovala, v bakalářské práci ale špatně citovala

Bakalářská práce vládní protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy z roku 2001 není plagiát, sdělil mluvčí univerzity Václav Hájek. Vedralová ale nesprávně převzala dlouhé pasáže a chybně neuváděla zdroje přímo v textu, ale až na jeho konci.
16. 9. 2019|

Nikdy neodstoupím, nech si to všichni zapamatují! ... a další výroky roku 2018

Další kauzy premiéra Andreje Babiše, tradiční bonmoty prezidenta Miloše Zemana, několik odhalení opsaných vysokoškolských prací, potíže se stavbou dálnic i jejich zimní údržbou, prezidentské i komunální a senátní volby. I takový byl v Česku rok 2018 – připomeňte si ho ve výběru některých výrazných výroků.
31. 12. 2018|

Stejný úvod i závěr. Bakalářská a diplomová práce exministra Krčála se v některých pasážích neliší

Úvodní část diplomové práce bývalého ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD), kterou vypracoval na soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze, je plagiát. Dokládá to srovnání s jeho bakalářskou prací – ta byla rovněž do velké míry nepůvodní a kvůli ní Krčál rezignoval.
20. 7. 2018Aktualizováno20. 7. 2018, 13:02|

Bič na opisovače? Zveřejňovat všechny práce a sjednotit pravidla

Demise dvou ministrů kvůli podezření z opisování v závěrečných pracích na vysoké škole by mohly vést k zavedení jednotných požadavků na absolventské práce a jejich plošnou kontrolu. Problémem, který nekalým praktikám studentů nahrává, je i neochota některých škol studie zveřejňovat. Vědomí, že práci si na internetu bude moct zkontrolovat kdokoliv a kdykoliv, by podle IT specialisty Jana Macha z Vysoké školy ekonomické řadu studentů od opisování odradilo.
18. 7. 2018|

Ministr Krčál rezignoval kvůli bakalářské práci. Nahradí ho Maláčová

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) oznámil svou rezignaci. Čelí podezření z plagiátorství ve své bakalářské práci z roku 2007. Předseda strany Jan Hamáček oznámil, že rezignaci přijal a o vývoji informoval premiéra Andreje Babiše (ANO). Na post nominuje Janu Maláčovou (ČSSD), současnou ředitelku odboru rodinné politiky MPSV.
17. 7. 2018Aktualizováno17. 7. 2018, 16:02|

„Opsaných je 40 stran z 65, včetně úvodu,“ říká expert. Podívejte se na bakalářskou práci ministra Krčála

Expert Jan Mach z Vysoké školy ekonomické našel v bakalářské práci ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála rozsáhlé pasáže, které byly doslova převzaty buď z cizí bakalářské práce obhajované na stejném institutu o půl roku dříve, nebo z mnoha dalších textů z internetových zdrojů. Ke stejným výsledkům dospěla i analýza serveru Seznam Zprávy.
17. 7. 2018|

Ministr práce chce miliardy navíc na platy ve veřejné sféře i růst rodičovského příspěvku

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) nemá požadavky na navýšení rozpočtu pro letošní rok. S ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) řeší pouze přesuny uvnitř své kapitoly. Počátkem srpna budou nicméně řešit rozpočet na příští rok a tam bude ministr žádat navíc zhruba deset miliard. Na zvýšení platů ve veřejné sféře má jít 4,5 miliardy, další čtyři miliardy na zvýšení rodičovského příspěvku a zhruba miliarda na sociální služby.
16. 7. 2018|
Sestavování vlády

Noví ministři se seznamují s úřady. Postrádají náměstky

Týden od uvedení posledních ministrů do funkcí v dvoukoaliční vládě Andreje Babiše se noví šéfové resortů seznamují se svými úřady. Zástupci ČSSD i kabinetní nováčci nominovaní hnutím ANO chtějí ještě vyjednávat o obsazení pozic politických náměstků – na řadě resortů totiž zůstávají uprázdněné.
7. 7. 2018|

Ministr Krčál: Do konce prázdnin načrtneme důchodovou reformu

Prioritami ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD) jsou důchodová reforma a rodinná politika. Spokojený není ani se strukturou ministerstva, na uvolněné pozice hodlá vyhlásit výběrová řízení. Jeho nejbližšími spolupracovníky se stanou Tomáš Martinec a Robin Povšík.
2. 7. 2018|
Interview ČT24

Krčál stáhne návrh na snížení dávek na bydlení. Chce počkat, až budou sociální byty

Ministerstvo práce a sociálních věcí stáhne návrh dosavadní ministryně Jaroslavy Němcové (ANO) na snížení příspěvků na bydlení. Řekl to její nástupce Petr Krčál (ČSSD), podle kterého je návrh příliš tvrdý. Navíc si myslí, že by se na dávky nemělo sahat, dokud nebude zákon o sociálním bydlení. Ministr věří, že se jej tentokrát již podaří prosadit. Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál byl hostem Interview ČT24.
28. 6. 2018|
Sestavování vlády

Babiš zveřejnil jména ministrů za ANO. Na spravedlnost míří Malá, na průmysl Nováková. Šlechtovou vystřídá Metnar

Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) zveřejnil jména kandidátů do nové vlády. Ministryní spravedlnosti má být Taťána Malá (ANO), na průmysl je nominovaná prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková, která ve fukci vystřídá Tomáše Hünera. Karlu Šlechtovou nahradí na ministerstvu obrany současný ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar, jehož resort má obsadit předseda ČSSD Jan Hamáček.
22. 6. 2018Aktualizováno22. 6. 2018, 18:35|
Sestavování vlády

PŘEHLEDNĚ: Profily kandidátů na ministry v nové vládě

Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) zveřejnil jména kandidátů do vlády. Ministryní spravedlnosti má být Taťána Malá (ANO), na průmysl je nominovaná prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. Karlu Šlechtovou vystřídá na ministerstvu obrany současný ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar. Otazníky jsou stále nad osobou Miroslava Pocheho (ČSSD), kterého ČSSD nominovala na post ministra zahraničí. Proti je ale prezident Miloš Zeman i komunisté.
22. 6. 2018|
Sestavování vlády

ČSSD chce do vlády vyslat Hamáčka, Tomana, Krčála, Staňka i Pocheho

Předsednictvo ČSSD schválilo jména pěti ministrů, které chce vyslat do vlády. Jde o předsedu Jana Hamáčka, Miroslava Tomana, Petra Krčála a primátora Olomouce Antonína Staňka. Trvá také na tom, aby ministrem zahraničí byl europoslanec Miroslav Poche, kterého ale nechce prezident Miloš Zeman. Poche požádal Zemana o schůzku. Bude mu chtít vysvětlit své priority.
18. 5. 2018Aktualizováno18. 5. 2018, 23:26|