Spor o ministra kultury chce Babiš ukončit co nejrychleji. Očekává, že nového kandidáta prezident jmenuje

UDÁLOSTI: Začalo hledání nového kandidáta na ministra kultury (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) by chtěl, aby spor o ministra kultury, který v posledních měsících rozkládal koalici, skončil co nejdříve. Poté, co se místopředseda ČSSD Michal Šmarda vzdal kandidatury na ministerskou funkci, slíbil šéf strany Jan Hamáček, že dodá nové jméno do čtvrtka, tedy ještě před pátečním jednáním předsednictva. Andrej Babiš je potom připraven ihned podat návrh na jmenování ministra prezidentovi. Oba věří, že hlava státu nebude mít s dalším kandidátem problém a urychleně jej jmenuje.

On-line přenos

Jednání o výměně ministra kultury (20.8.)

  • 23:00

    On-line k vládní krizi a dění kolem postu ministra kultury v tuto chvíli končí. ČT24 ale bude události podrobně sledovat i v dalších dnech. 

  • 22:43

    Kandidát, se kterým se předseda ČSSD sešel, je muž, prozradila dále Kateřina Valachová. Více ale možného kandidáta nekomentovala.

  • 22:39

    "Předseda Jan Hamáček se už setkal s možným kandidátem na ministra kultury a bezpochyby v následujících dvou dnech se to jméno dozvíte," uvedla v pořadu Události, komentáře Kateřina Valachová (ČSSD).

Úterní politické schůzky měly pomoci nalézt cestu z hluboké politické krize. V pondělí večer, kdy se kandidát ČSSD Michal Šmarda vzdal nominace do funkce ministra kultury, se ale scénář zcela změnil. Premiér Andrej Babiš mohl na jednání s prezidentem Milošem Zemanem přijít s tím, že žádná krize není a že už je jenom potřeba učinit několik formálních kroků.

„Myslím, že všichni chceme tento problém mít konečně za sebou. Požádal jsem pana prezidenta, jakmile to nastane, aby bylo možné tento problém dořešit, aby byla vláda kompletní,“ uvedl.

Předseda ČSSD Jan Hamáček již předtím avizoval, že nového kandidáta oznámí ještě před pátečním jednáním předsednictva své strany. „Mojí ambicí je, aby to bylo co nejrychleji,“ uvedl. Nechtěl však naznačit, koho by jeho strana mohla na ministra kultury nově nominovat. „Mám představu, kdo by to měl být, a vedu jednání s danou osobou. Ve chvíli, kdy jednání ukončíme, jméno oznámím panu premiérovi,“ řekl Hamáček v rozhovoru pro Události.

Nemyslí si přitom, že by nový návrh mohl ztroskotat na Hradě, jak se to stalo s Michalem Šmardou. „Nepředpokládám, že by se opakovala ta anabáze, kterou jsme si prošli. Jsem přesvědčen, že jakmile to jméno padne, tak proces bude velmi rychlý a bez problémů,“ doplnil Hamáček.

Babiš je připraven, jakmile se jméno nového nominanta dozví, stáhnout svůj původní návrh na jmenování Michala Šmardy a podat návrh nový. Kdo by měl novým ministrem být, přitom podle svých slov netuší. „Já jsem mluvil s panem Hamáčkem těsně před schůzkou s panem prezidentem, ale on mi to jméno nesdělil,“ řekl premiér.

Předseda vlády uvedl, že s ním Hamáček nemluvil o možnosti, že by mohli sociální demokraté opustit menšinový kabinet. „Nikdy jsme o tom nemluvili, nikdy to nebylo na stole,“ konstatoval Babiš.

Prezident jednal s Piráty, ujistil, že jmenuje ministrem kandidáta, který bude přijatelný

Úterý přitom učinil Miloš Zeman na lánském zámku „návštěvním dnem“ – během odpoledne se rozhodl přijmout hned tři politiky, kteří ho požádali o schůzku. Jako první ho navštívil předseda Pirátů Ivan Bartoš spolu s místopředsedou Radkem Holomčíkem.

Podle Bartoše chtěli Piráti mimo jiné vědět, zda současné dění kolem ministerstva kultury má pouze osobní podtext v podobě prezidentových výhrad vůči nominantovi ČSSD Michalu Šmardovi, nebo zda má prezident vůči vládě širší výhrady.

Události, komentáře: Vládní krize a schůzka u prezidenta (zdroj: ČT24)

„Pan prezident nám potvrdil, že očekává jméno od ČSSD, které by mu měl opět donést pan premiér Andrej Babiš. Pokud to bude někdo, kdo je z pohledu Hradu přijatelný, této nominaci by vyhověl,“ tlumočil Bartoš slova hlavy státu. Dodal, že Miloš Zeman neočekává, že by se koalice rozpadla. „Domnívá se, že sociální demokracie ani v důsledku kauzy ohledně ministerstva kultury i dalších probíhajících sporů – nad rozpočtem či střetem zájmů premiéra – neodejde z vlády a zůstane koaličním partnerem hnutí ANO,“ uvedl předseda Pirátů.

Po Pirátech přijal prezident předsedu KDU-ČSL Marka Výborného. O schůzku se Zemanem požádal již po svém zvolení předsedou lidovců na březnovém sjezdu. Po jednání ujistil, že i když čekal na přijetí několik měsíců, s prezidentem skutečně hovořil hlavně o svých prioritách a programu KDU-ČSL. Zmínili se ale i o situaci kolem ministerstva kultury.

„Pan prezident má představu, kdo by byl tím kompetentním, kdo by měl stát na pozici ministra kultury. Ale je to věc jednání koaličních stran,“ poznamenal Výborný s tím, že na tahu jsou teď Jan Hamáček a Andrej Babiš. Potvrdil však Bartošova slova, že prezident má představu, kdo by novým ministrem kultury mohl být. Výborný rovněž vyjádřil názor, že ČSSD z koalice neodejde.

Den potom uzavřelo jednání prezidenta s předsedou vlády Babišem. Premiér před jednáním i po něm zdůraznil, že se netýkalo jen situace na ministerstvu kultury. „My máme pravidelně každý měsíc schůzku, na které probíráme veškerou problematiku a politiku,“ řekl Babiš. Jednali zejména o rozpočtu, který by měl kabinet podle premiéra schvalovat 16. září. Na tuto schůzi dorazí i prezident.

Sociální demokraté ustoupili Zemanovi, zní z opozice…

Michala Šmardu, kterého sociální demokraté již na konci května nominovali na ministra kultury, Babiš prezidentovi navrhl jako nového ministra kultury současně s odvoláním předchozího ministra Antonína Staňka (ČSSD). Hlava státu Staňka odvolala k poslednímu červenci, nového ministra však nepotvrdila. V minulém týdnu Hrad vzkázal, že Šmardu nejmenuje, protože jej nepovažuje za dostatečně odborně zdatného. Následovala ještě kritika z Babišovy strany a Michal Šmarda v pondělí večer řekl, že se nominace vzdává.

Podle opozice je takový vývoj velkým ústupkem sociálních demokratů, někteří politici považují situaci za nesrozumitelnou. „ČSSD na jednu stranu říká, že prezident porušuje ústavu, a zároveň ustupuje jeho vrtochům. To je postoj, kterému nerozumím, a nejsem si jist, zda jej pochopí i voliči ČSSD. Připomínám, že tato krize trvá již 100 dní,“ reagoval na situaci předseda STAN Vít Rakušan.

„Co k tomu dodat? Dramatický obrat, seriál pokračuje, kdo mu ještě rozumí? Způsob tohoto vládnutí zdá se mi poněkud nešťastný…,“ uvedl na Twitteru předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Podle místopředsedy lidovců Jana Bartoška ČSSD ustupuje zlu. „Kdo co zaseje, to také sklidí,“ napsal na Twitteru.

„Vítězství Miloše Zemana nad ČSSD a Babišem v kauze Šmarda je tvrdá prohra pro Českou republiku. Je to totiž vítězství prezidenta, kterého nezajímají žádná pravidla a neustálým porušováním ústavy posouvá Českou republiku k poloprezidentskému systému,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Spor o Šmardu podle něj také ukázal na slabost premiéra Babiše.

Europoslanec ODS Jan Zahradil v reakci na situaci parafrázoval epigram Karla Havlíčka Borovského: „Nechoď, Šmardo, s pány na led, mnohý příklad známe, že pán sklouzne a Šmarda si za něj nohu zláme.“

S pochopením se ke Šmardovu kroku postavil předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana ve sněmovně toleruje menšinový kabinet ANO a ČSSD. „Je to krok, který ukazuje na to, že (Šmarda) přece jen upřednostnil zájmy ČSSD před zájmem vlastním,“ napsal Filip.

Předseda SPD Tomio Okamura označil Šmardovo rozhodnutí za pokračování cirkusu. „Plnou odpovědnost nese premiér Andrej Babiš, který si zcela vědomě vybral za koaličního partnera rozpadající se ČSSD, a také rozhádaná ČSSD. Dokud bude ČSSD ve vládě, bude se krize pravidelně opakovat. Výsledkem je nečinnost vlády, kterou odnáší občané,“ uvedl Okamura. 

… i zevnitř strany

Kritika postupu Jana Hamáčka ovšem nepřichází pouze zvenčí, zazněla i z nitra sociální demokracie. Vedení ústecké krajské organizace vyzvalo předsedu ČSSD, aby z čela strany odešel. Vyjednávání o obsazení ministerstva kultury považují severočeští sociální demokraté za neúspěšné stejně jako účast strany ve vládě jako takovou.

„Naše role ve vládě je nedůstojná. Ve výsledku ani nedokážeme prosadit svoje personální požadavky. Myslím si, že tímto pan předseda Hamáček selhal jako manažer,“ míní šéf organizace Miroslav Andrt. V 90' ČT24 dodal, že cílem severočeských sociálních demokratů je především otevřít debatu. „Chceme otevřít debatu o tom, kam má sociální demokracie směřovat, aby se zachránila zejména pro nadcházející volby. Nejbližší jsou příští rok – krajské a senátní,“ uvedl.

Hamáček ale severočeskou kritiku odmítl s tím, že jej „na jedné straně kritizují za to, že jsme ve vládě s hnutím ANO, a na druhé straně podporují Jaroslava Foldynu, který řekl, že je připraven podpořit vládu Andreje Babiše bez sociální demokracie“.

Ne sice výzvy k odchodu předsedy strany, ale kritika postupu ČSSD zní i z dalších regionů. Například podle předsedy pardubické okresní organizace Leoše Maliny teď sociální demokraty „považují za kašpary“. Předseda brněnské ČSSD Oliver Pospíšil míní, že by byl ideálním kandidátem na ministra kačer Donald.

Někdejší první místopředseda ČSSD Jiří Zimola napsal, že Hamáček už podle médií kandidáta má. „Je to jeho právo i odpovědnost. Nemíním mu dávat žádné knížecí rady a přeju mu, ať má tentokrát šťastnou ruku při výběru,“ uvedl.

Sám Michal Šmarda potom dal najevo, že bude na pátečním jednání předsednictva prosazovat odchod strany z vlády. V této otázce však zůstává ČSSD rozdělená, představitelé mnoha regionů stejně jako Jan Hamáček věří, že se stále vyplatí zůstat, ale trvat na dodržování všech pravidel a mantinelů, které byly dohodnuty před vstupem ČSSD do vlády.