Okamura se má na Facebooku omluvit za slova o žumpě, rozhodl nepravomocně soud

Předseda SPD Tomio Okamura se má omluvit Ústavu nezávislé žurnalistiky, který provozuje server HlídacíPes.org. Nepravomocně o tom rozhodl pražský městský soud. Okamura v příspěvku na Facebooku označil web za podvodný, spojený s miliardářem a filantropem Georgem Sorosem, novináře také nazval „mediální žumpou“. Okamurův právní zástupce novinářům řekl, že se proti rozsudku odvolá.

Okamura v příspěvku, kvůli kterému by se měl omluvit, reagoval na článek serveru z prosince 2017, ve kterém autorka tvrdí, že politik v majetkovém přiznání neuvedl prodej podílu v pražské restauraci. Ten by musel evidovat v případě, kdy by částka přesáhla sto tisíc korun. U soudu zaznělo, že Okamura podíl prodal za dvacet tisíc korun.

Předseda SPD následně na sociální síti uvedl, že je web podvodný a „spojený s penězi George Sorose“. „Nemá smysl jakkoli věřit takovým novinářům, je to jedna velká mediální žumpa s cílem obelhávat dokola občany,“ napsal mimo jiné Okamura. Přiložil také obrázek společností, jež jsou podle něj se Sorosem propojeny a jejichž cílem je podle něj „rozklad tradičních hodnot“.

Soud: Šlo o útok

Ústav nezávislé žurnalistiky v žalobě požadoval, aby se Okamura za tvrzení omluvil. Soudkyně Růžena Kučerová žalobě vyhověla. „Kritika není přiměřená, nevychází z žádného konkrétního pravdivého základu,“ uvedla soudkyně. Omluvu by měl Okamura zveřejnit na svém facebookovém profilu.

„Soud má za to, že v tomto případě se jedná o útok, který podléhá soudní ochraně,“ doplnila Kučerová. Upozornila také na to, že se nezabývala tím, zda je článek serveru pravdivý, ale zda mají Okamurovy výroky nějaký pravdivý základ.

Okamurův právní zástupce Petr Přikryl u soudu řekl, že je schopen doložit další případy, kdy podle něj server uvedl nepravdivé informace. Údajné napojení na Sorose pak údajně Okamura vyvodil z veřejných zdrojů. Přikryl také doplnil, že označení „mediální žumpa“ se nevztahovalo na zaměstnance ústavu, nýbrž na všechny novináře, kteří na Okamuru útočí. Po jednání novinářům řekl, že proti rozsudku podá odvolání. 

SPD v písemném vyjádření kritizovala, že soud neakceptoval některé předložené důkazy a zamítl i návrh na doložení dalších. „Soud ze zcela nepochopitelného důvodu rozhodl, že se za výrok má Tomio Okamura omluvit,“ uvedlo hnutí. „Hnutí SPD se s tímto rozhodnutím Městského soudu v Praze neztotožňuje,“ stojí v prohlášení.

Neumann: Okamurovi je třeba ukázat hranice

Ředitel a zakladatel Ústavu nezávislé žurnalistiky Ondřej Neumann uvedl, že je potřeba Okamurovi a dalším ukázat, že existují jisté hranice.

„Svobodně píšící novináři jsou terčem verbálních útoků tuzemských politických špiček již delší dobu. Jejich útoky a urážky novinářů jsou součástí promyšlené strategie. Strategie, která útočí na jeden z pilířů svobodné společnosti – nezávislá média. Nejde zdaleka jen o nepravdivé a urážlivé výroky na adresu HlídacíPes.org,“ dodal.