Podvodníci zkoušejí vydělat na důvěřivých seniorech. Vymýšlí si historky s příbuznými

Události ČT: Podvodníci stále cílí na důvěřivé seniory (zdroj: ČT24)

Ani o letních měsících si neberou podvodníci dovolenou. Stále stejně bezohledně cílí i na seniory, které obelhávají historkami s příbuznými. Další podobný případ zaznamenali policisté na Chrudimsku.

Chrudimští kriminalisté rozplétají případ, kdy čtyřiapadesátiletá podvodnice obelhávala starší lidi a získávala tak od nich peníze. Útočila na emoce a vymýšlela si různé historky. Například, že některý z rodinných příslušníků oběti má akutní zdravotní problémy a potřebuje nutně peníze na léčbu. 

„Tahle překvapivá zpráva, že někdo z jejich příbuzných je zraněn, je uvedla do takového stavu zatmění, že potom pracovali přesně tak, jak po nich pachatelka chtěla,“ řekl kriminalista Lukáš Maier.

Podvodnice většinou oslovila seniory na ulici a vloudila se k nim domů. Po tom, co je okradla o peníze, posílala ještě své oběti do nemocnice, kde měl údajně jejich zraněný příbuzný ležet.

Většinou se podvodnice spokojila s částkou pět tisíc korun. Uspěla nejméně v pěti případech, další možné oběti policisté ještě hledají.

Samotnou pachatelku už policie zadržela. „Kriminalisté ženu obvinili z trestných činů podvodu a porušování domovní svobody,“ potvrdila mluvčí pardubické krajské policie Markéta Janovská. Žena teď čeká na soud ve vazbě, za podobné podvody už totiž byla v minulosti odsouzená.

Proti podvodníkům pomáhají Senior Pointy

O tom, jak nenaletět podvodníkům, se starší lidé často radí na takzvaných Senior Pointech. Třeba v Příbrami jím prošlo 5,5 tisíce lidí za půl roku. Pravidelně tam dochází s dcerou i paní Jana Hlízová. Využívá kroužky, výlety, ale také sociální a právní pomoc.

„Když přijmu hovor a ohlásí se, že je monitorovaný, tak to okamžitě vypínám. Vedu k tomu i dceru, protože už dvakrát byla napálená s telefonem a energetikou,“ popsala seniorka Jana Hlízová.

„Většinou se na nás obrátí, až už se jim něco stane. Spolupracujeme se sdružením spotřebitelů, řešíme to s právníky, děláme i kurzy,“ uvedl ředitel Společně Jakub Carda.

Podle nového průzkumu se 60 procent seniorů snaží aspoň jednou týdně setkat s přáteli nebo rodinou. Právě samota je totiž často vede k důvěřivosti, kterou podvodníci zneužívají.