Černošice v řízení o Babišově údajném střetu zájmů chybovaly, míní středočeský úřad

Středočeský úřad o Babišově kauze (zdroj: ČT24)

Středočeský krajský úřad vidí procesní i další nedostatky v postupu městského úřadu v Černošicích, který v lednu udělil premiérovi Andreji Babišovi pokutu za přestupek v podobě střetu zájmů. Vyplývá to z textu rozhodnutí, jímž úřad v březnu vyhověl Babišovu odvolání a vrátil věc k novému projednání do Černošic. Krajský úřad nyní zveřejnil texty rozhodnutí vlastního i černošického. Argumenty středních Čech zpochybnila Transparency International.

Předseda vlády čelí podezření, že nadále ovládá média spadající pod holding Agrofert, který převedl v únoru 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů přezdívaném někdy lex Babiš do svěřenských fondů. Babiš to dlouhodobě odmítá a uvádí, že splnil povinnosti, které mu uložil zákon.

Podnět pro podezření na střet zájmů odeslala loni v srpnu do Černošic Transparency International. Radnice středočeského města je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, v nichž premiér žije.

V lednu Černošice dospěly k závěru, že Babiš přestupek v podobě střetu zájmů spáchal, a uložily mu za něj pokutu ve výši dvou set tisíc korun. Premiér se ale proti rozhodnutí odvolal, případem se proto zabývali krajští úředníci. Ti v březnu rozhodnutí černošické radnice zrušili a vrátili věc k novému projednání. Detaily odůvodnění však dosud známy nebyly.

Středočeské výhrady k postupu i právnímu posouzení

„Odvolací správní orgán (středočeský krajský úřad) shledal nedostatky jak v procesním postupu správního orgánu l. stupně (černošického úřadu), tak ve zjištění skutkového stavu věci a v právním posouzení věci,“ uvádí mimo jiné kraj ve svém rozhodnutí.

S takovou argumentací nesouhlasí Transparency International. Krajský úřad podle organizace rozporuje konstrukci, že Andrej Babiš nepřímo ovládá Agrofert, kvůli tomu, že ovládanou osobou může být výhradně obchodní korporace, což ale svěřenský fond z definice není.

„Již stanovisko ministerstva spravedlnosti z prosince 2018 potvrdilo závěr, že právnická osoba může být ovládána i skrze takzvaný non-subjekt, tedy i svěřenský fond,“ upozorňuje Transparency International.

Odkazuje se i na auditory Evropské komise, kteří došli ke stejnému závěru a shodují se s mnoha argumenty ministerstva spravedlnosti ohledně ovládání společností zaparkovaných ve svěřenských fondech. 

Projednávání Babišova odvolání středočeským krajským úřadem v minulosti kritizovali opoziční zastupitelé za STAN. Ti navrhovali, aby případ kvůli možné podjatosti převzal některý ze sousedních úřadů, například pražský. Poukazovali na to, že ve středních Čechách vládne Babišovo hnutí ANO. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) podezření z podjatosti odmítla.

Podle předsedy vlády je systémově špatně, že o celém případu rozhodují Černošice, malé město se sedmi tisíci obyvateli. Babiš také zpochybnil samotný postup radnice, která podle něj jedná politicky. „Je jasné, že to rozhodnutí je stejné, jako kdyby to dělala STAN a ODS, úřad je pod vlivem těchto stran,“ uvedl Babiš a zopakoval, že ve střetu zájmů není.

„Postupoval jsem podle zákona a střet zájmů proto nemůžu mít. Je podána ústavní žaloba (na takzvaný lex Babiš, pozn. redakce), kde je psáno, že zákon popírá moje právo vlastnit a účastnit se věcí veřejných. Doufejme, že ústavní soud nějak rozhodne. Jsem přesvědčen, že musí rozhodnout v můj prospěch,“ dodal premiér.