Místo maminky policie, místo tatínka exekutor. Mezinárodní spory rodičů končí i dramatickým odebráním dítěte

UDÁLOSTI: V Česku každoročně přibývá mezinárodních sporů o dítě (zdroj: ČT24)

V Česku neustále přibývá mezinárodních sporů o děti. Za poslední čtyři roky eviduje Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí mnohonásobný nárůst, který navíc zřejmě nekončí. Experti ovšem varují, že soudní verdikty, byť jsou právně v pořádku, mohou tvrdě narušit psychiku dítěte, které pak může skončit s posttraumatickou stresovou poruchou.

Rozsudek jménem republiky na jedné straně – a srdceryvné scény, kdy exekutor za asistence policie zabavuje dítě, na druhé. Spory rodičů o dítě, zvláště když jsou rodiče z různých zemí, končí pochopitelně rozhodnutím, které je pro jednoho ze znesvářených rodičů satisfakcí a pro druhého nepochopitelným příkořím.

Je to ale také mimořádná zátěž pro dítě, která může mít podle expertů drastické dlouhodobé následky. „Může mu to zadělat na posttraumatickou stresovou poruchu. To je porucha, kterou trpí třeba přeživší válečných konfliktů,“ varovala advokátka specializující se na trestní a rodinné právo Lucie Hrdá.

Soud rozhodl, ve které zemi má dítě žít

Dozvuky jednoho takového sporu – hlasitý pláč pětileté dívky a její matky, které se musely rozloučit, protože otec ze Spojených států s rozhodnutím soudu v zádech se rozhodl odvézt dceru za oceán – bylo možné spatřit počátkem července před americkou ambasádou na Malé Straně v Praze.

Rodiče s dcerou přicestovali do rodné země matky před třemi lety. Zatímco žena tvrdí, že proto, aby v Česku žili, podle otce dítěte to měla být jen dočasná návštěva. Po roce proto na manželku podal žalobu za únos.

Návrat dívky do USA sice nedoporučili sociální pracovníci ani psychologové a městský soud řekl, že se má otec smířit s tím, že dítě nyní žije v Česku. Odvolací soud ale rozhodl o opaku. „Krajský soud jako soud odvolací přitom dospěl k závěru, že pro nařízení navrácení dítěte jsou v tomto případě dány zákonné podmínky,“ uvedla zástupkyně brněnského krajského soudu. Když matka verdikt nerespektovala, úřady dítě odebraly.

Matka sice věří, že se jí podaří situaci ještě zvrátit u amerických soudů, prozatím ale její dcera zažila dramatickou exekuci, při které pomáhala policie. Advokát otce se ke sporu nechtěl vyjadřovat.

Čím dál více sporů

Mezinárodních sporů o děti jsou přitom ročně stovky. V posledních letech jich dramaticky přibylo, zatímco v roce 2015 jich Ústav pro mezinárodněprávní ochranu dětí evidoval 130, loni již 777. Letos za první pololetí pak šlo o necelé čtyři stovky dalších sporů.

Spory o dítě
Zdroj: ÚMPOD

Podle ředitele úřadu Zdeňka Kapitána jsou ale dramatické případy podobné tomu z počátku července přece jenom mimořádné. „Moje paměť sahá deset let nazpět. Za těchto deset let jsem zažil pět případů, kdy došlo k výkonu rozhodnutí,“ shrnul. 

Stále častější jsou ale také situace, kdy dítě odveze jeden z rodičů druhému, aniž by měl rozsudek. Loni řešil Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí 63 případů, kdy jeden z rodičů přemístil potomka ze země původu protiprávně.