Pětiletý Brit nastoupil k ozařování, podle primáře se s časem lepší

Praha – První ze série 30 ozařování v pražském protonovém centru absolvoval pětiletý Brit Ashya King bez komplikací. Uvedl to tamní primář Jiří Kubeš. King se v ČR léčí kvůli nádoru na mozku. Během zásahu spal, jeho nehybnost zajistila tvarovaná podložka a speciální maska na tvář. Období mezi ozařováním stráví chlapec ve Fakultní nemocnici Motol. Tamní lékaři přijali Kinga před týdnem a provedli mu řadu vyšetření, která potvrdila, že je protonová léčba nádoru možná.

Minulé úterý Ashya v protonovém centru absolvoval úvodní vyšetření, na jehož základě byly vypracovány podrobné ozařovací plány. Podle Kubeše se jeho zdravotní stav mírně zlepšuje, protože uplynulo více času od operace. „Více se usmívá a více se pohybuje,“ uvedl primář.

Léčba je naplánována tak, že prvních 13 ozařování se zaměří na celý mozek včetně míchy, aby se zajistilo, že nádor se nebude mozkomíšním mokem šířit dál do těla. Dalších 17 ozařování bude cíleno na místo mozkového nádoru. Souběžně s ozařováním bude Ashya King podstupovat léčbu cytostatiky a bude v ní pokračovat i po ukončení ozařovací série. Lékaři odhadují, že chlapcova šance na úplné uzdravení je zhruba 70 až 80 procent.

Protonová léčba je k pacientovi šetrnější. V případě ozařování meduloblastomu, který postihl Ashyu, tak mohou dát lékaři nejvyšší možnou dávku a přitom uchránit okolní tkáň. V blízkosti nádoru jsou mozková centra pro srdce, plíce, játra a střeva. Proton sníží riziko jejich poškození. Klesne i riziko následných komplikací, včetně problémů s polykáním, malý pacient bude moci nadále normálně jíst.

Rodiče odvezli chlapce po odoperování nádoru bez vědomí lékařů z Velké Británie do Španělska, kde prý chtěli prodat rekreační nemovitost, aby měli prostředky na léčení. V Británii na ně však zatím byl vydán zatykač kvůli zanedbání péče. Španělské úřady pár zadržely a poslaly na několik dnů do vazby, než mohla rodina odletět do Prahy. Na úhradu léčby v pražském protonovém centru potřebují 1,8 milionu korun, částku nakonec získali ze sbírky.