Soud se začne zabývat výroky o Zemanově nemoci. Prezidentská kancelář žádá omluvu a pět milionů korun

Městský soud v Brně se podle informace z justiční databáze začne na začátku září zabývat žalobou kanceláře prezidenta republiky na bývalého radního Brna-středu Svatopluka Bartíka (za Žít Brno). Bartík v roce 2017 napsal na svém profilu na Facebooku, že prezident Miloš Zeman má rakovinu, odmítá se léčit a zbývá mu pár měsíců života. Pražský hrad označil tvrzení za nepravdivá a Bartíka za ně zažaloval. Prezidentská kancelář v žalobě na ochranu osobnosti požaduje omluvu a pět milionů korun.

Žalobu soud obdržel už v listopadu 2017, od konce loňského června byl ale spor na žádost Pražského hradu přerušený, dokud se nevyřeší trestní oznámení Hradu pro podezření z pomluvy, které v téže záležitosti na Bartíka také podal. Policie věc loni v prosinci odložila, Hrad si na to neúspěšně stěžoval u dozorujícího státního zástupce.

Městský soud na konci února rozhodl, že bude spor pokračovat v občanskoprávním řízení.  Hrad se proti tomu odvolal. Miloš Zeman se totiž obrátil na tehdejšího ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO), který jeho podnětu vyhověl a v souvislosti s odložením trestního oznámení podal stížnost pro porušení zákona. Podle ministra nebyly splněny zákonné podmínky k odložení trestního oznámení. Brněnský krajský soud ale mezitím usnesení městského soudu o pokračování řízení potvrdil. Městský soud nařídil první jednání na 4. září.

Bartíkova tvrzení se objevila na internetu několik měsíců před lednovými prezidentskými volbami, v nichž Zeman obhájil mandát. Podle Bartíka měla veřejnost právo na informace o jeho zdravotním stavu. Hrad i Zemanův lékař tehdy tvrzení o rakovině rezolutně odmítli. Na Bartíka se pak snesla kritika a on svá tvrzení z internetu stáhl.