Policie navrhne obžalovat aktivisty Greenpeace. Viní je z poškození věže elektrárny Chvaletice

Kriminalisté ukončili vyšetřování protestní akce organizace Greenpeace v areálu elektrárny Chvaletice z roku 2016. ČT to sdělila mluvčí policie Pardubického kraje Markéta Janovská. Návrh na obžalobu pětice aktivistů chce policie předat státnímu zástupci v nejbližších dnech. Skupinu viní z neoprávněného vniknutí do areálu elektrárny a poškození jedné z chladicích věží. Hrozí jim až šest let vězení.

„V současné době bylo umožněno stranám řízení prostudování spisového materiálu a v dohledné době několika dní bychom rádi podali návrh na podání obžaloby státnímu zástupci,“ řekla mluvčí Krajského ředitelství policie Pardubického kraje Markéta Janovská.

Skupina aktivistů je obviněna od loňského května. Policie je podezřívala ze spáchání trestného činu poškození cizí věci a poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení.

„Obviněným je kladeno za vinu to, že neoprávněně vnikli do areálu elektrárny, vystoupali na ochoz chladicí věže, kde za pomocí horolezecké techniky slanili a navrtali opláštění chladicí věže. Zde ukotvili a rozvinuli transparenty. Tím poškodili chladicí věž a vyvolali situaci poruchy uvedeného zařízení, snížení funkčnosti obecně prospěšného zařízení, která vedla k podstatnému omezení plnění účelu stavby,“ upřesnila mluvčí.

Aktivisté z Greenpeace vylezli na věž chvaletické elektrárny
Zdroj: Twitter/Greenpeace ČR

Incident se stal v říjnu 2016. Několik aktivistů Greenpeace protestovalo proti modernizaci elektrárny, která by měla prodloužit její provoz do roku 2030. 

Škodu, kterou aktivisté údajně způsobili, vyčíslili vyšetřovatelé na více než milion korun. Přes čtyři sta tisíc korun loni zaplatila pětice obviněných společnosti Severní energetická. Firma opravovala stovku děr způsobených zavěšením transparentů na chladicí věži.