Zaplatíme pokuty a jedeme dál, pořád chci dotace na šimering, říká Schejbalová z ANO, vytrollíme europarlament

Schejbalová: Jedeme dál, pořád chci dotace na šimering (zdroj: ČT24)

Dotace na „šimering“ nebo snaha získat moře z české politiky nezmizí. Je o tom přesvědčena lídryně kandidátky do evropských voleb za hnutí ANO, vytrollíme europarlament Lucie Schejbalová. Hnutí získalo ve volbách 1,56 procenta hlasů a od státu inkasuje víc než milion korun. Ten použijí recesisté na pokuty a další rozvoj svého hnutí. Schejbalová to řekla v pořadu Události, komentáře.

Podle Schejbalové přilákalo hnutí k volebním urnám i lidi, kteří běžně volit nechodí. „My jsme chtěli zvednout ty voliče, co normálně nechodí. A myslím, že jsme je zvedli, i když i tak byla účast malá. Hodně lidí mi psalo, že se tak dlouho nepobavili a že šli volit kvůli tomu, že to bylo prostě něco jiného,“ řekla.

Označení jejich programu za recesi jí nevadí. „My to myslíme smrtelně vážně. Dost politických programů zní hodně podobně, takže mi to přijde v pohodě,“ prohlásila.

Program hnutí ANO, vytrollíme europarlament
Zdroj: ČT24

V programu mělo hnutí ANO, vytrollíme europarlament například získání moře. „Já si myslím, že to je nejpalčivější otázka v České republice. S kolegyní jsme řešily, že bychom se asi museli s někým ještě spojit. Prostě jsme chtěli to moře, ale nevěděli jsme jak. Ale teď to nemusím řešit, když jsem se nedostala,“ řekla neúspěšná kandidátka do Evropského parlamentu Schejbalová.

Hnutí získalo ve volbách 1,56 procenta hlasů, díky tomu má nárok na státní příspěvek. Za jeden hlas inkasují strany 30 korun. Ano, vytrollíme europarlament tak dosáhne zhruba na 1,1 milionu korun.

Státní příspěvek pro hnutí ANO, vytrollíme europarlament
Zdroj: ČT24

Peníze použije hnutí na pokuty a další činnost. „Protože jsme nesplnili nějaké zákonné povinnosti, čehož jsme si vědomi a neznalost neomlouvá,“ vysvětlila vznik sankcí Schejbalová a dodala: „Zbytek chceme použít na další činnost, protože chceme jít do dalších voleb.“

I tam ale bude lídryně evropské kandidátky požadovat dotace na takzvaný šimering. „To jsou třpytky. na YouTube vystupuju se svými beauty videi a je o mně známo, že nejvíc miluju třpytky. Takže bych chtěla do každé rodiny dotace na třpytky,“ dodala Schejbalová.