Policie navrhla obžalovat 23 lidí a firmu z krácení daně za 415 milionů

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) navrhli obžalovat 23 lidí a jednu firmu z daňových úniků a praní špinavých peněz. Skupina podle detektivů fiktivními obchody s reklamními službami připravila stát zhruba o 415 milionů korun. Na webu policie o tom informoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Stíhaným hrozí v případě odsouzení tresty od pěti do deseti let vězení.

Skupina 23 lidí se podle policistů dopustila trestných činů zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a legalizace výnosů z trestné činnosti. Hlavní organizátor podle NCOZ vytvořil řetězec 21 obchodních společností se sídlem v ČR. Ostatní údajně zaúkoloval, aby vybírali na bankovních pobočkách nebo v bankomatech hotovost.

„Další osoby zas měly vytvářet daňové doklady, ačkoliv věděly, že podnikatelská činnost vůbec neprobíhá,“ uvedl Ibehej. V rámci prohlídek zajistili policisté v případu několik luxusních aut, šperky, nemovitosti a peníze dohromady za nejméně 110 milionů korun.

Policisté na případu pracovali od roku 2017. Obvinění padla předloni v květnu, mezi stíhanými původně vystupoval i podnikatel Jan Kočka. Muž však mezi lidmi, na které byl podán návrh na obžalobu, již možná nefiguruje kvůli účasti na dalších údajných daňových podvodech v souvislosti s poskytováním úklidových služeb.

„S ohledem na věcnou souvislost a zároveň účelnost řízení byla v průběhu vyšetřování část jednání týkající se některých stíhaných osob vyloučena z prvního trestního řízení k samostatnému projednání a následně připojena k druhému řízení,“ uvedlo v únoru dozorující Krajské státní zastupitelství v Praze.