Není svátek jako svátek. Na Velký pátek budou obchody otevřené, na Velikonoční pondělí zavřené

Větší obchody budou mít na Velikonoční pondělí zavřeno, naopak na Velký pátek budou otevřené. Oba dva dny spadají do kategorie ostatních svátků, ale jen v pondělí stanoví zákon zákaz prodeje v maloobchodu u provozů nad 200 metrů čtverečních. Nakoupit potraviny bude možné v menších obchodech nebo na internetu.

Většina velkých obchodů využije naplno možnosti, které jim zákon dává, takže na Velký pátek ani o víkendu nechystají žádné omezení prodejní doby. Připouštějí přitom, že nejvíce lidí přichází již před svátky.

„Velké velikonoční nákupy dělají i několik dní předem, v posledních dvou letech je nejsilnějším dnem Zelený čtvrtek,“ uvedla Rita Gabrielová ze společnosti Globus. Ujistila, že prodejny firmy se zavřou v pondělí, s tímtéž počítají Lidl, Billa, Makro, Tesco i další řetězce.

Zavřít se chystá také prodejce elektroniky Alza, který v minulosti dostal několik pokut za porušování zákazu. Otevřeno měl s argumentem, že jeho obchody nejsou prodejnami, nýbrž výdejnami zboží objednaného na internetu.

Internetového prodeje se zákaz netýká, otevřené budou v pondělí i on-line obchody, kde je možné objednat si dovoz potravin. Kdo by na Velikonoční pondělí hladověl, může navštívit také některé menší kamenné prodejny. Zákaz se netýká prodejen s plochou menší než 200 metrů čtvereční ani prodejen na čerpacích stanicích, nádražích, letištích a v nemocnicích.

Velké obchody musí mít zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince celý den a na Štědrý den od 12:00. Prodávat je možné kromě Velkého pátku a dopoledne Štědrého dne také 1. května, po oba červencové svátky a 17. listopadu. Zákaz neplatí, když je vyhlášen stav nebezpečí, stav ohrožení státu či válečný stav.