Bývalá výrobna chemikálií na Chrudimsku ukrývá nebezpečné látky, nikdo je nehlídá

Události ČT: Bývalá výrobna chemikálií ukrývá nebezpečné látky (zdroj: ČT24)

V areálu bývalé výrobny chemikálií v Chrasti na Chrudimsku se nacházejí stovky litrů nebezpečných látek. Povalují se tam lahve a kanystry s kyselinami, plechovky s lepidly a neoznačené nádoby plné neznámých tekutin. Společnost KM Plus tu ukončila činnost v roce 2016. Budovy teď spravuje insolvenční správce – dostat se do nich ale může kdokoliv. Nebezpečné látky se navíc mohly dostat i do půdy.

Nebezpečné kyseliny a jiné chemikálie, často bez popisu, jsou v opuštěné výrobně v Chrasti na Chrudimsku přístupné komukoliv. Mezi roztoky jsou třeba i lahve s kyselinou sírovou, která může způsobit těžké poleptání kůže a poškodit oči.

„Areál není zabezpečen. V podstatě do té budovy je možno se dostat,“ řekl starosta Chrasti Vojtěch Krňanský (ANO).

V budově jsou i stovky litrů kyseliny chlorovodíkové – některé jsou ještě v uzavřených lahvích, jiné volně vytékají na podlahu. „Měl jsem z toho šok. Nedostali jsme žádné informace, že by tady mohlo být něco nebezpečného,“ řekl radní Chrastu Adolf Frankl (nez.).

Inspektoři životního prostředí nařídili objekt vyklidit. „Na místě byly shledány nezabezpečené látky se škodlivostí pro životní prostředí a pro zdraví osob. Budeme požadovat zjednání nápravného stavu,“ uvedl ředitel královéhradecké pobočky České inspekce životního prostředí Lukáš Trávníček.

Zajistit objekt proti vniknutí by bylo nemožné, tvrdí správce

„Je nezbytné, aby situace byla řešena. První, kdo musí být kontaktován, tak je vlastník,“ reagoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Objekt by tak měl uzavřít insolvenční správce.

„Zabezpečit tento objekt je neekonomické. Nelze jej zabezpečit, aby se tam nikdo nedostal,“ tvrdí však insolvenční správce Karel Miča. Správce se zatím nemá ani k vyklizení. Ekologická likvidace nebezpečných látek je totiž nákladná.

„Skutečná cena je někde v řádech milionů. Domluvili jsme se, že budeme prosit kraj, potažmo ministerstvo životního prostředí o pomoc,“ dodal starosta Chrastu.

Jak náročné vyklízení hal bude, nechce inspekce odhadovat. V následujících dnech ji čeká kontrola – a teprve rozbory látek ukáží, co všechno vlastně bývalá výrobna chemikálií skrývá.