Podvodník lidem hrozí, že zveřejní záznamy prohlížených webů. E-mail dostalo 200 tisíc klientů Seznamu

Policie varuje před podvodnými e-maily, jejichž autor vyhrožuje lidem zveřejněním záznamu prohlížených webových stránek nebo záběrů na uživatele pořízených přes webovou kameru. Vyděrač požaduje 13 500 korun v kybernetické měně bitcoin. Podle policie ale rozesílatel výhrůžných e-mailů žádná data nemá a lidé by neměli nic platit. E-mail už dostalo zhruba 200 tisíc lidí, kteří mají schránku na Seznam.cz.

Autor e-mailů požaduje platbu do 48 hodin. „Odesílatel těchto e-mailů ve skutečnosti žádnými daty nedisponuje. Doufá však, že adresát tomuto tvrzení uvěří a požadovanou částku uhradí,“ uvedla policie. Doporučuje, aby lidé podezřelé e-maily neotvírali, nereagovali na ně, označili je jako spam a především nikomu nic neplatili.

„Vlnu těchto podvodných zpráv jsme v České republice zaznamenali ve středu a především dnes (ve čtvrtek),“ uvedl manažer technické podpory české pobočky výrobce antivirových programů Eset Pavel Matějíček. Podle firmy se podobné podvodné e-maily v Česku objevují poměrně často, naposledy to bylo letos v únoru.

Podvod je sofistikovanější: Plynulá čeština i QR kód k zaplacení

Novinkou je podle Esetu to, že na rozdíl od dřívějších pokusů je nyní e-mail napsaný plynulou a správnou češtinou, částka je specifikována v korunách namísto eur a oběti útoku mají k dispozici QR kód, aby nemuseli přepisovat přesnou adresu bitcoinové peněženky.

Eset také varoval, že autor e-mailů se snaží zvýšit sílu své výhrůžky tím, že zná přístupová hesla uživatelů. „Podobné údaje přitom útočník mohl získat z některého velkého úniku dat, při kterých se v posledních letech na internet dostaly miliardy skutečných přístupových údajů,“ dodal Matějíček.

„Je možné, že si útočníci vybírají i okruhy obětí podle portálů, kde mají e-mailové schránky. Dnes jsme zaznamenali větší množství dotazů majitelů schránek na portálu Seznam.cz, v případě minulé vlny v únoru se nás naopak více dotazovali lidé, kteří mají e-mailové schránky na Centrum.cz a Tiscali.cz,“ podotkl Matějíček.

Podobné útoky jsou podle mluvčí Seznamu.cz Anety Kapucianové na denním pořádku, ale firma je zpravidla potlačí. „Jen za uplynulých pár měsíců jsme denně bojovali s vlnami o zhruba pěti milionech zpráv, které se nám podařilo identifikovat a zahodit. Tento útok byl ale velmi sofistikovaný, a než jsme stačili v brzkých ranních hodinách zareagovat, byla zpráva doručena do přibližně 200 tisíc e-mailových schránek.“