Dálnice D1 zůstane kvůli popadaným stromům na Vysočině zavřená až do rána

Provoz na dálnici D1 je ve směru na Brno mezi 119. a 134. kilometrem znovu zastaven kvůli padajícím stromům. Řidiči mohou sjet z dálnice ve Velkém Beranově a vrátit se u Měřína. Podle ŘSD bude dálnice neprůjezdná až do rána, pak se stromy musí pokácet  a odklidit. Padající stromy způsobily komplikace už během dne, dálnice kvůli tomu asi hodinu stála. Vítr ale působil problémy i jinde v kraji; blokoval provoz na železnici a popadané stromy přerušily i dodávky elektrické energie.

Strom na dálnici padl už brzy po poledni a dokonce zasáhl projíždějící auto. Nikdo ale nebyl zraněn. K dalšímu pádu pak došlo po 14:00, kdy na dálnici spadly tři stromy. K obnovení provozu došlo asi po hodině. 

V 17:30 ale silničáři znovu uzavřeli dálnici v úseku mezi Velkým Beranovem a Měřínem, protože hrozilo, že nakloněné stromy na dálnici spadnou. Stromy se ale budou kácet až ráno, během noci to z bezpečnostních důvodů není možné. „V délce cca 200 metrů je v místě uzavřený také levý jízdní pruh ve směru na Prahu,“ uvedla na Twitteru policie.

Aktuální uzavírka způsobila kolony, které začínaly na 110. kilometru dálnice. Podle mluvčí policie Dany Čírtkové lze sjet ve směru na Brno z dálnice ve Velkém Beranově a znovu se na ni vrátit u Měřína. Provoz na D1 měl být původně obnoven kolem 22:00, později ale ŘSD oznámilo, že bude dálnice neprůjezdná až do rána. 

Na Vysočině zastavily popadané stromy vlaky, problémy mají i energetici

Kvůli popadaným stromům stála i železniční doprava. Vlaky odpoledne na víc než hodinu nejezdily mezi Třeští a Sedlejovem a mezi obcí Sázava u Žďáru a Žďárem nad Sázavou. 

Energetici evidují na Vysočině několik výpadků elektrické energie. Bez proudu jsou stovky domácností. Nejrozsáhlejší výpadky jsou podle mluvčí společnosti E.On Martiny Slavíkové na Třebíčsku a Žďársku.

„Evidujeme několik výpadků na Třebíčsku, ve Velkém Meziříčí, v Bystřici nad Pernštejnem a Velké Bíteši. Je to asi 330 odběrných míst. Poruchy jsou lokalizované, většina z nich by měla být do 19:00 odstraněna,“ řekla Slavíková. Do večera by měli energetici obnovit většinu dodávek proudu i do domácností na Havlíčkobrodsku, kde jsou podle mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárky Lapáčkové Beránkové bez elektřiny desítky domácností.

Kromě stromů hasiče zaměstnávají i požáry v lesích. Vítr většinou rozfoukal místa, kde se před několika dny pálilo klestí po těžbě. „Lidé v uplynulých dnech prováděli pálení, byť si mysleli, že ohniště mají řádně uhašená, tak tomu tak nebylo,“ řekla Musilová.

Větší škody v lesích podle ní požáry zatím nezpůsobily. Výraznější škodu očekává z požáru seníku v Radostíně nad Oslavou. Zásah u požáru seníku podle informací na webu hasičů stále není ukončen, i když hoří asi od 10:00. „I tam nám vítr komplikuje hašení,“ řekla Musilová. U požáru zasahuje pět hasičských jednotek.

Spadlé stromy komplikovaly provoz na železnici také v Pardubickém kraji. Doprava byla přerušena na trati ze Svitav do Žďárce u Skutče. České dráhy proto zavedly náhradní autobusovou dopravu mezi stanicemi Borová u Poličky – Svitavy a Pustá Kamenice – Žďárec u Skutče. Některé spoje byly také odřeknuty. 

Následky větru zaměstnávaly hasiče nejen na železnici. Polámané stromy a větve odstraňovali i na dalších místech, kde překážely silničnímu provozu. V Pardubicích zasahovali u uvolněných plechů na střeše, v Litomyšli u převráceného návěsu nákladního vozu.

Meteorologové před silným větrem varovali

Výstraha před silným větrem platila v Česku ve středu a během čtvrtka, večer se má vítr utišit. Nárazy mohou dosáhnout rychlosti 55 až 70 kilometrů v hodině.

Meteorologové varovali, že může vítr poškodit stromy a lesní porosty nebo způsobit menší škody na budovách. Hrozí také nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi. Lidé se musejí připravit na možné komplikace v dopravě, návštěvníci hor mají omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.