Byla to rána, všichni křičeli a byli od krve, popsal svědek nehodu tramvaje a trolejbusu v Brně

Trolejbusem, který se v pondělí střetl v centru Brna s tramvají, cestoval z práce i šestadvacetiletý Lukáš Valenta. Sám vyváznul téměř bez zranění, pomáhal ale zachraňovat dítě, které vyletělo z kočárku. Popsal také, jak lidé křičeli strachem a bolestí. Zraněno bylo čtyřicet lidí, třináct těžce a středně těžce.

Lukáš Valenta seděl v trolejbusu číslo 33 za řidičem zády po směru jízdy a tím pádem neviděl, co přesně se stalo. První, co zaznamenal, byla rána a křik lidí. „Řidič normálně jel, pak najednou rána jak z děla, všichni lítali jako papírový hračky. Byla tam i maminka s kočárkem, miminko vylítlo z kočárku ven. Možná to bylo i dobře, protože ten kočárek pak byl na kaši,“ popsal Lukáš Valenta.

Lukáš Valenta popisuje havárii (zdroj: ČT24)

Když se mladý muž vzpamatoval, začal dítě, které z kočárku vypadlo, hledat. „Lidi byli od krve, křičeli strachem nebo bolestí, nepřeju nikomu, aby prožil, co se stalo. Okamžitě jsem začal hledat to miminko, leželo na zemi. Rychle jsem ho vynesl ven, aby náhodou do nás ještě někdo nevlítnul,“ řekl mladík. Matku a dítě předal záchranné službě, která je odvezla do nemocnice.

Zničený kočárek
Zdroj: ČT24

Dvě matky s kočárky naštěstí vystoupily o zastávku dřív

Sám zraněný téměř není, do nemocnice nemusel. „Bolí mě lopatky, pravá noha. Také mám nějaké boule na hlavě, odřeniny, ale nic to není, ani mě neošetřovali,“ řekl Lukáš Valenta. Podle něj bylo štěstí, že v trolejbusu necestovalo ještě více matek s kočárky. Dvě podle něj vystoupily o zastávku dřív.

Nehoda se stala v pondělí před druhou hodinou odpoledne a téměř na šest hodin zablokovala Křenovou ulici. Zranilo se čtyřicet lidí, z toho třináct těžce a středně těžce. Zraněny byly i dvě děti. Ulice byla průjezdná kolem půl osmé večer. V Brně se tvořily velké kolony jak v blízkosti nehody, tak na objízdných trasách. Vznikla škoda kolem dvou milionů korun.