V ČSSD panuje úplně jiná atmosféra než před rokem, pochvaluje si před sjezdem Netolický

Martin Netolický v Interview ČT24: V ČSSD je jiná atmosféra než před rokem (zdroj: ČT24)

Česká strana sociálně demokratická se v době svého stranického sjezdu vyznačuje úplně jiným rozpoložením než před dubnovým sjezdem v loňském roce. Tehdy v ní panovala nervozita po prohraných sněmovních volbách. V současnosti jde v podstatě jen o potvrzení Jana Hamáčka v roli předsedy, řekl v Interview ČT24 končící místopředseda ČSSD Martin Netolický.

„Také si všimněte, že v posledních měsících úplně ustaly nejrůznější vnitřní spory v sociální demokracii. Emoce a diskuse vždycky kulminovala před blížícím se sjezdem, a tentokrát je to naopak,“ poukázal Netolický na to, že na konci loňského října skončily veškeré veřejné debaty.

Tehdy skončil ve vedení ČSSD jako místopředseda Jiří Zimola. Tím také ztratila veřejný hlas platforma Zachraňme ČSSD, k jejímž iniciátorům spolu třeba s Michalem Haškem Zimola patřil.

„Ti, kteří vyvolávali vášně (… ) asi doznali, že nemá cenu neustále vytvářet nějaké vlny a názorové proudy, když především ČSSD potřebuje přesvědčit své voliče, a ne působit jako rozhádaná strana. Jsem velmi vděčný Janu Hamáčkovi, že v poslední době se to daří,“ prohlásil Netolický. Hamáček podle jeho slov vyniká schopností komunikovat s různými názorovými proudy.

Netolický se rozhodl svou funkci místopředsedy strany neobhajovat. Chce se plně věnovat funkci hejtmana Pardubického kraje. Každý politik si musí určit svoje vlastní priority, soudí, a on se rozhodl netříštit své síly mezi ježděním do Prahy a správou pardubického regionu.

Kandidovat do vedení plánuje třeba ministr zahraničí Tomáš Petříček a šéfka resortu sociálních věcí Jana Maláčová. Předseda ČSSD by spolu s nimi rád viděl ve vedení i dosavadního místopředsedu Romana Onderku, který by měl být jediným kandidátem na prvního místopředsedu. Hamáček zmínil i další jména – místopředsedu sněmovny Tomáše Hanzela a starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu.