ČSSD se zlobí kvůli krachu svých návrhů ve vládě. Koalice ale zůstává, ujišťují politici

Události: Spor ve vládě, kvůli kterému chce ČSSD svolat jednání koaliční rady (zdroj: ČT24)

ČSSD chce od svého koaličního partnera – hnutí ANO – nové záruky, že nebude pohřbívat její záměry. Požadavek zazněl poté, co vládou neprošly dva sociálnědemokratické návrhy na zvýšení životního minima a plošné obědy zdarma pro děti ve školách. Obě strany však ujišťují, že se koalice nerozpadá.

Mezi ANO a ČSSD se vklínilo životní minimum a obědy jako první zásadní spory nynější vládní koalice. Sociální demokraté navrhovali zvýšení životního minima na 3790 korun a plošné zavedení obědů zdarma pro děti v mateřských školách a na prvním stupni základních škol. Ani jeden návrh však neprošel hlasováním ve vládě. Proti bezprostřednímu růstu minima byla hlavně ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), náklady na obědy zdarma se zase nelíbily premiéru Andreji Babišovi (ANO), ani ministru školství Robertu Plagovi (ANO).

Spory tématem pro koaliční radu

Předseda ČSSD Jan Hamáček avizoval svolání koaliční rady. „Musíme se sejít nejen na tato dvě témata. Čeká nás jednání Poslanecké sněmovny, takže si musíme sladit taktiku i na sněmovnu,“ uvedl. Místopředsedkyně poslaneckého klubu strany Kateřina Valachová uvedla, že se jednání „uskuteční v nejbližších dnech“.

Ani jedno téma ještě není uzavřeno. Způsob, kterým by stát hradil dětem obědy, má ministr školství přepracovat, na vládu se tedy dostane znovu. Ministryně financí pak připustila, že by mohlo růst i životní minimum, ale až v roce 2020. Chce do té doby zrevidovat spotřební koš, aby bylo jasné, jak částku vypočítat. Sociálním demokratům se ale ani tak přístup ANO k jejím návrhům nezamlouvá. Poslanecký klub ČSSD by chtěl od ANO nové záruky, že nebude pohřbívat sociálnědemokratické návrhy – ideálně písemné.

„Aby bylo jednoznačné, že hnutí ANO a ČSSD jsou koaliční partneři, že máme nejtěsnější spojení a jsme ti, kdo nesou vládní odpovědnost. To budeme chtít ze strany vedení klubu ANO jednoznačně garantovat,“ zdůraznila Valachová. ANO se ale k takovému návrhu staví rozpačitě. „Když už, tak i naopak,“ opáčil místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

Koalice neumírá, ujišťují obě strany

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček ale zároveň ujistil, že se koalice rozhodně nerozpadá. „Že se nedohodneme na jedné věci, neznamená, že končí svět a padá koalice. Prostě jsme se nedohodli a budeme o tom jednat,“ řekl. Podobně hovořil i Faltýnek. „Za dobu, co jsme společně ve vládě, jsem nezaznamenal zásadní problém,“ poznamenal.

Spory mezi ANO a ČSSD sice již společné vládnutí poznamenaly, zatím se ale netýkaly vysloveně programově-politických témat. Šlo například o výhrady sociálních demokratů k trestnímu stíhání premiéra Babiše nebo spory o nominaci Miroslava Pocheho (ČSSD) na ministra zahraničí. 

Kromě ČSSD se Babišovu hnutí připomínají i komunisté. Ti umožnili vznik vlády, chtějí za to však vidět plnění podmínek, které si za své hlasy kladou – zdanění náhrad církvím a další zvyšování důchodů. O tom, jak plnění požadavků pokračuje, chce mluvit předseda KSČM Vojtěch Filip s Andrejem Babišem co nejdříve, nejlépe ještě tento týden.

  • chránit přírodní bohatství ČR, vodní zdroje budou ve vlastnictví státu
  • stop nárůstu cen bydlení a podpora výstavby obecních bytů
  • udržení kvalitní dostupné zdravotní péče bez navyšování spoluúčasti
  • předpis o obecném referendu
  • zvyšování minimální mzdy
  • valorizace důchodů
  • zdanění církevních restitucí