„Horká vlna“ se převalila přes Česko. Teplo je jako v dubnu, rekordy padly na stovce míst

Události: Poslední únorový den byl rekordně teplý (zdroj: ČT24)

Poslední únorový den byl v Česku mimořádně teplý. Nejvyšší teplotu naměřili v Kobylí na jižní Moravě, kde teploměr ukázal 18,8 stupně Celsia. Je to dosud nejvyšší hodnota, která kdy byla 28. února naměřena. Rekord padl na dvou třetinách stanic, které měří alespoň 30 let. V dalších dnech se však ochladí a sluneční paprsky vystřídá déšť.

Rekordy zaznamenali na 96 ze 151 stanic. Z míst, kde se měří přes 30 let, bylo nejtepleji v Lednici – 18,7 stupně. V Českých Budějovicích bylo o půl stupně méně, i tak tam padl dosavadní rekord z roku 1927, kdy naměřili 15,4 stupně.

Historické tabulky přepisovali také v pražském Klementinu, kde počasí nepřetržitě sledují od roku 1775. Naměřili tam 16,1 stupně, skoro o dva stupně víc, než bylo dosavadní maximum z roku 1903.

Nové teplotní rekordy pro 28. únor
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Mezi stanicemi, které zaznamenaly rekordní teploty, bylo i sedm s víc než stoletou tradicí: kromě Klementina a Českých Budějovic ještě Teplice, Opava, Semčice na Mladoboleslavsku, Otice, Havlíčkův Brod a Tábor-Měšice. Celkem takových stanic funguje v Česku jedenáct.

Teploty jsou až 14 stupňů nad průměrem

Podle dlouhodobých průměrů jsou obvyklé minimální teploty na přelomu února a března kolem minus tří stupňů, maximální teploty pak dosahují zhruba pěti stupňů nad nulou. „Minima kolem nuly jsou obvyklá až koncem března, maxima kolem 16 stupňů bývají dokonce až v druhé polovině dubna,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

obrázek
Zdroj: ČT24

Výjimečně vysoké teploty v únoru zažilo Česko i v letech 1990, 1994, 1998 a 2008, kdy se maximální denní teploty dostávaly až přes 20 stupňů. „Ale býval to vždy jeden teplý den zpravidla na konci února. Letos můžeme tyto únorové dny směle označit jako horkou vlnu,“ poznamenali meteorologové. I letos ale odolala vůbec nejvyšší únorová teplota z roku 1994, kdy u Českého Krumlova naměřili rovných 22 stupňů.

„Přesně před rokem ale byla situace v Česku úplně jiná. 28. února 2018 proudil do střední Evropy velmi studený vzduch od severovýchodu. V noci teplota klesala i pod minus 20 stupňů a nejvyšší teploty se nedostaly nad nulu. Vloni byl poslední den února ledovým dnem, s teplotou kolem minus pěti stupňů,“ říká meteorolog ČT Pavel Karas.

90’ ČT24 - Jaro na konci února? (zdroj: ČT24)

Ochladí se a přijde déšť

Příliv teplého vzduchu ukončí už v noci na pátek studená fronta. První březnový den, kdy začíná meteorologické jaro, klesnou teploty zhruba o šest stupňů a objeví se i déšť. Ještě chladněji bude v sobotu, jen kolem sedmi stupňů. Mírně se oteplí jen na začátku nového týdne, kdy mohou maxima dosáhnout až k 15 stupňům. Na začátek března tak bude opět nadprůměrně teplo.

„Vzápětí ale přijde další ochlazení, které nás posune k obvyklým březnovým teplotám. Vyloučit v průběhu jara nemůžeme ani citelnější ochlazení, při kterém se můžou i v nížinách přechodně objevit sněhové vločky,“ upozorňuje Karas.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

I přes teplé a slunečné počasí posledních dnů lyžařská sezona v Česku zatím nekončí. Po nočních teplotách pod nulou jsou ráno sjezdovky a běžecké stopy umrzlé, odpoledne je už sníh rozměklý. Na sjezdovkách leží ve všech lyžařských areálech kombinace přírodního a technického sněhu. 

Kvalita sněhu se sice kvůli teplu zhoršila, stále je ho ale dostatek, obvykle od půl do jednoho metru. Hřebeny Krkonoš stále hlásí více než dva metry vysokou sněhovou pokrývku. Navíc s ochlazením ještě na horách pár centimetrů nového sněhu v nadcházejících dnech připadne. Lyžovat se tak zřejmě bude i v březnu. Sezona se chýlí k závěru jen v níže položených areálech.

Na horách je stále hodně sněhu
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Rekordy padaly i jinde v Evropě

Neobvykle teplé počasí panuje ve velké části Evropy. V Rakousku padl nejméně na dvou místech absolutní teplotní rekord pro měsíc únor. Na jihozápadě země v burgenladském Güssingu a štýrském Deutschlandsbergu naměřili shodně 24,2 stupně Celsia. Až na Horní Rakousy a Vídeň byla ve všech spolkových zemích překročena dvacetistupňová hranice, konkrétně na 50 z celkem 280 meteorologických stanic. 

Na jihu Slovenska byl zase překonán zimní rekord, v Hurbanově meteorologové hlásí 20,2 stupně. Dosud na Slovensku zaznamenali teploty nad 20 stupňů během zimních měsíců pouze ve třech případech, uvedl Slovenský hydrometeorologický ústav. Šlo o roky 2002, 2008 a 2016. Rekordů padlo v zemi zřejmě mnohem víc, konečné údaje ale budou k dispozici až v pátek.

Včely na prvních třešňových květech v německém Kolíně (27. února)
Zdroj: Henning Kaiser/ČTK/DPA