Část poslanců chce snížit policistům výsluhy. „Nepřipustím to,“ namítá Hamáček

Události: Část poslanců chce sahat policistům na výsluhy. Hamáček plánuje nový příspěvek (zdroj: ČT24)

Policisty, hasiče i příslušníky Vězeňské služby rozčílil poslanecký návrh novely zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Dokument, který vyšel z iniciativy Zdeňka Ondráčka (KSČM), totiž počítá mimo jiné s tím, že by se jim po ukončení služby razantně snížily výsluhy. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce předložit vládní návrh novely, výsluhy ale nijak měnit nehodlá.

Výsluhy jsou pravidelný měsíční příspěvek, který příslušníci bezpečnostních složek dostávají po ukončení služebního poměru. Nárok na něj mají všichni, kdo odslouží u bezpečnostních sborů minimálně 15 let a splní další podmínky. S dalšími odslouženými roky se pak příspěvek zvyšuje.

Podle ministra Hamáčka představuje výše budoucí výsluhy jednu z motivací, proč se lidé hlásí třeba k policii, proto by se neměla měnit. „Žádné snižování či zdaňování výsluh nepřipustím. I proto jsem odmítl návrh pana poslance Ondráčka, který ohrožuje výši výsluh zejména pro déle sloužící policisty,“ řekl Hamáček.

Ondráček kritizuje umělé zvyšování odměn

Ondráčkův návrh požaduje, aby se do výpočtu výsluh nezařazovaly odměny. Komunistický poslanec tvrdí, že právě odměny jsou policistům v posledním roce služby schválně uměle navyšovány. „Je bohužel ustálenou praxí, že u těchto příslušníků dochází často k navyšování právě těchto odměn v řádu desítek tisíc korun, což pak zvyšuje jejich výsluhové nároky,“ tvrdí komunistický poslanec.

Hamáček však míní, že kvůli několika případům, na které si lze „došlápnout“, není možné ohrozit výsluhy pro tisíce policistů. Změnu ale podporují třeba Piráti nebo SPD. „Potřebujeme peníze nasměrovat k lidem, kteří slouží v přímém výkonu služby na ulici,“ zdůvodňuje postoj SPD její poslanec a předseda Výboru pro bezpečnost Radek Koten.

Jan Hamáček
Zdroj: ČT24

Změnám se brání vedle sociálních demokratů také ODS. „Ve chvíli, kdy se otevřely výsluhy, ať u bezpečnostních sborů, nebo ozbrojených sil, zvedla se odchodovost,“ poukazuje na možné důsledky poslankyně Jana Černochová (ODS).

Ministr vnitra chce proto zvýhodnit ty, kteří na výsluhy zatím nedosáhnou. Na nový stabilizační příspěvek by měli nárok už během prvních let služby, a ne až po odchodu. Cestou může být i zavedení příspěvku na bydlení. Třeba vojáci už ho pobírají.