Do Česka přichází oteplení. V Jeseníkách ho předznamená silný vítr, v Čechách ledovka

Vítr s nárazy o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu bude ve čtvrtek odpoledne foukat v Jeseníkách. O víkendu navíc ještě zesílí, upozorňují meteorologové. Zároveň upřesnili výstrahu na ledovku, odpoledne se může tvořit v západní a severozápadní části Čech.

Po týdnu pravého zimního počasí s teplotami kolem nuly přijde ve čtvrtek a pátek oteplení. Na Moravě přitom bude rychlejší – ve čtvrtek odpoledne by již mohlo být až 6 stupňů Celsia, zatímco v Čechách ještě zůstanou teploty blízko nule.

Mezi oběma částmi republiky pak bude silně foukat. Český hydrometeorologický ústav vydal pro čtvrteční odpoledne pro Moravskoslezský kraj a Jesenicko a Šumpersko výstrahu na silný vítr s nárazy o rychlosti 50 až 70 km/h. V Jeseníkách budou ovšem poryvy ještě prudší – i devadesátikilometrové.

Oteplení často také předznamenává déšť, který na prochladlé zemi namrzá, a vzniká tak ledovka. Ve čtvrtek se bude tvořit hlavně v západní části Čech. Podle meteorologů může hrozit v Plzeňském, Královéhradeckém a Ústeckém kraji a západních částech Středočeského a Libereckého kraje. Že se ledovka odpoledne vytvoří, varoval ČHMÚ už dříve – nyní však upřesnil oblast, které se výstraha týká. Původně meteorologové předpokládali, že by se mohla objevit východněji.

Ledovka se může tvořit celé odpoledne i večer, výstraha bude platit až do půlnoci. Vítr by se měl ztišit dříve, varování platí do 20 hodin. Záhy ale zase zesílí. Meteorologové předpokládají, že o víkendu bude v Jeseníkách i celém Moravskoslezském kraji ještě prudší než nyní, rychlost větru by mohla v nárazech dosáhnout až 110 km/h.

x
Zdroj: ČT24

Oteplení, které s větrem a ledovkou přichází, bude v poměru k minulým dnům výrazné, ale také jen krátkodobé. Zatímco ještě ve čtvrtek ráno bylo na Jizerce minus 16,6 stupně Celsia, v pátek bude na Moravě až plus 8 stupňů a teploty porostou až do neděle, kdy mají denní maxima dosáhnout 6 až 10 stupňů Celsia, v Čechách ojediněle až 12 stupňů.

Potom se ale zase ochladí. V průběhu příštího týdne by se denní maxima měla vrátit k nule a v noci pak budou teploty padat až k minus 10 stupňům.