V porodnici jako doma. Bulovka otevírá Centrum porodní asistence

Reportáž: Na Bulovce otevírají centrum porodní asistence (zdroj: ČT24)

V Nemocnici Na Bulovce se otevírá Centrum porodní asistence, fakticky jde o takzvaný porodní dům, umístěný však v areálu nemocnice. První nastávající matky by měly začít do předporodní poradny chodit v pátek, rodit budou ještě na klasických sálech. Speciální prostory se otevřou na podzim. Matky budou rodit bez lékařů pod vedením porodních asistentek. V případě komplikací ale bude pomoc nedaleko.

Centrum porodní asistence na Bulovce je první svého druhu v Česku. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) však zdůraznil, že by nemělo zůstat osamocené. Ministr očekává, že poslouží jako vzor dalším nemocnicím. Dodal, že úřad bude podporovat právě výstavbu center asistence přímo v nemocnicích, nikoli samostatných porodních domů.

„Naším cílem je vytvořit modelové centrum, které ukáže možnosti, jak české porodnictví rozvíjet a kultivovat při zachování vysoké odbornosti a absolutní bezpečnosti pro rodící ženy,“ uvedl přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Nemocnice Na Bulovce Michal Zikán.

Zprvu bude porodní centrum v klasických porodních prostorách, až později dostane speciální apartmány
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Jen pro ženy registrované na Bulovce

V porodním centru bez lékařů budou moci rodit ženy, které netrpí nemocí s vlivem na těhotenství, jejich těhotenství probíhá normálně a jde o fyziologické těhotenství. Přijetí však ani při splnění těchto podmínek nebude zcela automatické.

„Služby Centra porodní asistence poskytujeme pouze maminkám registrovaným k porodu v Nemocnici Na Bulovce, kapacita centra je omezena,“ upozornila nemocnice. Centrum by mělo budoucí matku do své péče převzít po její první návštěvě v porodnici, nabídne jí to lékař a žena předem absolvuje ještě ultrazvuk.

Na kontroly pak již bude docházet do centra asistence. „O jednu rodičku se stará vždy jedna porodní asistentka, která vede i předporodní péči a příjem k porodu,“ přiblížila mluvčí Nemocnice Na Bulovce Simona Krautová. 

Nové apartmány budou až na podzim

Zprvu se bude rodit na klasických porodních sálech, i když bez lékařů, pouze s asistentkami. Na podzim by ale měly být hotové dva apartmány, které podle vedení nemocnice nebudou vypadat jako nemocniční pokoje či porodní sály. Příští rok začne stavba ještě čtyř dalších.

V apartmánu či zprvu v porodním sále by měla miminka zůstávat s rodiči. „Praktikován bude takzvaný bonding a minimální separace,“ uvedla mluvčí Krautová.

Centrum porodním asistence sice nabídne rodičkám apartmány, ale až na podzim. Zprvu se budou muset spokojit s klasickými sály a nemocničními pokoji
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

„Pokud vše bude bez komplikací, lékaře-porodníka nemusí maminky vůbec vidět. Snažíme se, aby začalo něco, co pro ně bude přirozené a normální – že těhotná žena není nemocná, ale naopak prožívá nejhezčí období svého života,“ dodal Michal Zikán. Mluvčí Bulovky však ujistila, že „jsou definována jasná kritéria komplikací porodu, kdy je přivolán okamžitě dostupný lékař“.

Péče v Centru porodní asistence bude hrazena ze zdravotního pojištění a zároveň k ní zůstane klasická alternativa – žena se bude moci po 36. týdnu těhotenství rozhodnout, zda chce rodit v centru asistence, nebo v klasické porodnici. 

Porodnická revoluce?

Podle Zikána je v souvislosti s přípravou nových center porodní asistence možné hovořit o počínající reformě porodnictví. Předcházel jí i soudní spor. U soudu pro lidská práva ve Štrasburku žalovaly Českou republiku dvě ženy, kterým se nelíbilo, že nemohou rodit doma. Neuspěly však.

Po změnách v porodnictví volaly i ženské organizace. O nastavení podmínek jednala několikrát i rada vlády pro rovnost mužů a žen, která úpravy porodnictví doporučila. Řada lékařů však porody doma odmítá s odkazem na možné komplikace.