Začíná Suchej únor. Kampaň chce poukázat na společenský tlak u pití alkoholu

Události: Suchej únor napoví, kdo se obejde bez alkoholu a kdo by měl vyhledat odborníka (zdroj: ČT24)

V pátek začíná Suchej únor: kampaň vyzývající k měsíci abstinence chce především poukázat na to, jak silný společenský tlak na konzumaci alkoholu v Česku panuje. Organizátoři vyzývají lidi, aby si sedli večer ke stolu s přáteli, objednali si nealko a pozorovali jejich reakce. Smyslem kampaně je také připomenout, že kvůli alkoholu zemře každou minutu šest lidí. Její sedmý ročník zaštiťuje Národní ústav duševního zdraví a Klinika adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Průměrný Čech vypije za rok skoro 14,5 litru čistého lihu, víc než polovinu z toho v pivu. Muži přitom pijí asi třikrát víc než ženy. Vychází to z dat Světové zdravotnické organizace. 

Zhruba 15 procent dospělé populace v České republice pije přes míru. Za rizikovou dávku lékaři označují už dvacet gramů alkoholu denně. To odpovídá jednomu půl litru piva nebo sklenici vína.

Spotřeba alkoholu v Česku
Zdroj: ČT24

Češi patří dlouhodobě mezi největší pijáky alkoholu na světě. V roce 2018 bylo na prvním místě v přepočtu na hlavu Moldavsko, pak následovala Litva, Česko, Německo a další země. Nejméně se naopak pije v Bangladéši a Jemenu, spotřeba alkoholu tam není ani litr na osobu za rok.

„Patříme k zemím, kde se pije velmi mnoho, a také k zemím, kde jsou problémy s alkoholem velmi rozsáhlé,“ říká adiktolog Michal Miovský. Dodává, že to souvisí s nízkou mírou zdravotní gramotnosti. Češi mají problém sledovat informace o vlastním zdraví a také se jimi řídit.

Spotřeba alkoholu v různých zemích
Zdroj: ČT24

Kampaň je proto zaměřená hlavně na osvětu, aby si lidé uvědomili, s jakými riziky je alkohol spojen. „Loni jsme začali dělat kampaň se zaměřením na rakovinu. S překvapením jsme zjistili, že většina lidí v České republice vůbec netuší, že existuje nějaká souvislost mezi pitím alkoholu a rakovinami,“ upozorňuje Miovský.

Studio 6: Adiktolog Miovský o kampani Suchej únor (zdroj: ČT24)

Nadměrné pití alkoholu má negativní vliv na celé tělo. Ovlivňuje trávicí soustavu nebo cévní systém ale i myšlení, poznávací schopnosti, pozornost a emoce. Podle Světové zdravotnické organizace hraje alkohol roli ve 13 procentech případů všech epilepsií, 27 procentech dopravních nehod, 18 procentech sebevražd nebo 18 procentech případů domácího násilí. Kvůli alkoholu zemře každou minutu šest lidí, což znamená tři miliony lidí za rok. Alkohol tak má podíl na každém dvacátém úmrtí.

Důsledky nadměrného pití alkoholu
Zdroj: ČT24

Stránky kampaně slibují čistou hlavu, víc energie, lepší spánek i sex, kila dolů a vděčnou peněženku. Výrazněji to mohou pocítit hlavně lidé, kteří pijí víc. „Důležité také je, jak reaguje okolí,“ upozorňuje Miovský a nabádá k všímavosti vůči míře překvapení známých, když někdo zasedne večer ke stolu s přáteli a objednává si nealko. Právě výrazně prokonzumní atmosféra ve společnosti je podle něj problém.

Reakce okolí na pití je však dobré sledovat i z jiného důvodu: může naznačit nastupující rizikové pití. I když se totiž problémy typu ztráty řidičského průkazu nebo prvních nemocí objeví, typický piják jich nedbá a bagatelizuje je. „Problém se rozvíjí a současně klesá schopnost to reflektovat,“ vysvětluje Miovský. 

Přínosy měsíční abstinence
Zdroj: ČT24

Suchej únor je zároveň příležitost zjistit, zda člověk dokáže vydržet měsíc bez alkoholu. „To je přidaná hodnota celé akce. Je to důležitá zpětná vazba o tom, jak důležitou roli ve vašem životě alkohol hraje. Hodně lidí je překvapených, že to nevydrží ani pár dnů,“ dodává adiktolog a takové konzumenty vyzývá k návštěvě odborníka.

Alkoholismus
Zdroj: ČT24