Pražský vrchní soud potvrdil podmíněné tresty v kauze zmanipulovaných „losovaček“

Pražský vrchní soud potvrdil vinu 13 obžalovaných v kauze zmanipulovaných losování. Některým obviněným sice zrušil či snížil peněžité tresty, jinak ale rozsudek platí. Aktéři kauzy tak z procesu vyšli s ročními až tříletými podmínkami, zároveň ale také s povinností zaplatit státu částky v řádu milionů korun. Podle soudu skupina zmanipulovala 11 veřejných zakázek se škodou přes 33 milionů.

K ovlivňování mělo dojít v roce 2011 pomocí upraveného počítačového programu tak, aby zakázky získaly předem určené obchodní společnosti. Mezi nejvýznamnější tendry patřila více než půlmiliardová zakázka na modernizaci silnic v Jihočeském kraji nebo rekonstrukce budovy v Kladně za 135 milionů korun. 

Upravený program instalovaný v počítačích prý umožňoval provádět i skutečně náhodná losování. Když se však přepnul tlačítkem „vyčistit losování“ do zmanipulovaného módu, vybíral předem určené zájemce, jejichž identifikační čísla se do notebooku vkládala přes flash disk. Po skončení losování pak program automaticky a nenávratně odstranil veškerá data, přítomný notář tak porušení zákona nemohl odhalit.

Obžaloba stála na policejních odposleších a také na výpovědi Jiřího Pilského, který má postavení spolupracujícího obviněného.

„Trest odnětí svobody by byl příliš přísný,“ vysvětlila předsedkyně soudního senátu Eva Rejchrtová, proč nevyhověla odvolání státního zastupitelství, které pro většinu obžalovaných požadovalo vězení. Poukázala na to, že všichni obžalovaní byli doposud bezúhonní a že trestnou činnost spáchali už v roce 2011, přičemž délku trestního řízení neovlivnili žádnými obstrukcemi.

V případu figurovala také Ivana Salačová z „Rathovy kauzy“

Nejvyšší peněžitý trest – každý 3,7 milionu korun – dostali Tomáš Kraus a Roman Krist. Kraus podle soudu zmanipulované losování zařizoval a Krist ho přímo prováděl. Vratislav Plíšek s Radimem Masným podle obžaloby vytvořili počítačový program, který umožňoval manipulaci s losovacím zařízením, a nainstalovali ho do notebooků určených k losování. Dalibor Křepela pak společně s Miroslavem Hebkým údajně zastíral skutečný původ a dodavatele těchto notebooků. 

Zbytek obviněných tvoří podnikatelé, kteří prý po předchozí dohodě usilovali o získání zmanipulovaných zakázek: Ondřej Vitha, Pavel Formánek, Jaroslav Švec, Pavel Herout, Petr Pohl a Ivana Salačová, známá jako spolupracující obviněná z korupční kauzy exhejtmana Davida Ratha.

Vrchní soud rozhodoval ve čtvrtek o vině a trestu 13 obžalovaných. Případ podnikatele Miroslava Hebkého vyčlenil kvůli jeho zdravotním problémům do samostatného řízení.