ČSSD pozve na svůj březnový sjezd prezidenta Zemana

Sociální demokraté pozvou na svůj březnový sjezd prezidenta Miloše Zemana. Po jednání předsednictva ČSSD to sdělili předseda strany Jan Hamáček a místopředseda Roman Onderka. Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka Hrad s reakcí počká na doručení oficiálního pozvání.

„Tuto záležitost jsme doposud neřešili,“ uvedl mluvčí Ovčáček na dotaz, zda prezident pozvání přijme. „Je nutno vyčkat na doručení oficiálního pozvání,“ dodal.

Někdejší šéf sociální demokracie Zeman promluvil k delegátům i na loňském sjezdu. Naopak v roce 2017, kdy byl do čela strany znovu zvolen tehdejší premiér Bohuslav Sobotka, Zeman pozvánku nedostal. 

Zeman byl členem ČSSD v letech 1992 až 2007, mezi lety 1993 a 2002 byl dokonce jejím předsedou. Se stranou se však rozešel ve zlém i kvůli prezidentské volbě, v té době ještě nepřímé, která se konala v roce 2003. Zeman se tehdy neúspěšně ucházel o prezidentský úřad, ale nehlasovali pro něj ani všichni zákonodárci ČSSD. Označil je za zrádce.

Sociální demokraté v neděli po sobotním uzavření krajských konferencí na jednání v Hradci Králové mimo jiné připravují sjezd, který se uskuteční tamtéž na začátku března. Ráno jednalo předsednictvo ČSSD, na které navázal ústřední výkonný výbor, tedy široké vedení strany.

ČSSD do eurovoleb povede Poc

ČSSD v neděli v Hradci potvrdila kandidátku do Evropského parlamentu. Sociální demokracii povede do hlasování europoslanec Pavel Poc. Druhou na kandidátce bude další europoslankyně ČSSD Olga Sehnalová. Na dalších místech kandidátky budou předseda Mladých sociálních demokratů Radek Hlaváček, bývalá europoslankyně Zuzana Brzobohatá a Pavel Kawulok. Šestici doplňuje místopředsedkyně Mladých sociálních demokratů Daniela Vašátková.

ČSSD má nyní v europarlamentu čtyři poslance. Podle Hamáčka je reálné tento výsledek obhájit. „Kandidátka odráží personální složení, kterou politika sociální demokracie razí,“ uvedl Hamáček. Vyváženě jsou zastoupeni muži i ženy. 

Ústřední výkonný výbor strany se v neděli věnoval i navrhovaným změnám stanov. Návrhy, které by zeštíhlily vrcholné orgány strany, by měl projednat březnový sjezd strany.

Předchozí konference krajských organizací ČSSD naznačily, že Hamáček má značnou šanci obhájit v březnu funkci předsedy. Posbíral nominace do čela menší vládní strany z většiny krajů. Získal podporu na předsedu od 11 krajských organizací, všech kromě jihomoravské, ústecké a pražské. Delegáti tamních regionálních konferencí do čela sociální demokracie nikoho nenavrhli.