Bývalý šéf úřadu vlády Poul se zabaveného čtvrt milionu korun nedomohl ani u Nejvyššího soudu

Bývalý šéf úřadu vlády Lubomír Poul nedostane nazpět 250 tisíc korun, které policie zabavila při razii v sídle vlády v červnu 2013. Nejvyšší soud totiž odmítl Poulovo dovolání proti předchozím rozsudkům. České televizi to sdělila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná. Právě soud prvního pražského obvodu před rokem Poulův nárok na zabavené peníze zamítl. Podle soudkyně totiž dostatečně neprokázal, že mu patřily. S tím se v červnu ztotožnil i pražský městský soud.

Nejvyšší soud dovolání odmítl bez toho, aby se jím vůbec věcně zabýval. „Soud dovolání odmítl jako nepřípustné,“ řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná. Předchozí rozsudky tak zůstávají pravomocné. Poul se ale proti rozhodnutí může bránit ještě ústavní stížností.

Bývalému šéfovi úřadu vlády se před soudy nepodařilo prokázat, že peníze patřily právě jemu. Policie je totiž zabavila z vládního trezoru při razii ve Strakově akademii. „To, že měl fakticky moc nad finančními prostředky, tedy že měl klíče od trezoru, samo o sobě neznamená, že byl vlastníkem prostředků,“ konstatoval v červnu minulého roku předseda odvolacího senátu Richard Toman.

Policie na úřadu vlády zasahovala 13. června 2013. Razie souvisela s kauzami kolem tehdejší šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové (dnes Nečasové). Ve vládních trezorech policisté našli přes 3,5 milionu korun. Peníze později úřadu vlády policisté vrátili, protože vyšetřovatelé nepřišli na to, že by hotovost měla spojitost s nějakým zločinem.

Částku, kterou si nárokoval Poul, mu úřad odmítl vydat s odůvodněním, že původ peněz není znám. Poul tvrdil, že část sumy, která byla v amerických dolarech, si ušetřil při cestě do USA. Zbytek si prý uložil na mimořádné výdaje.

Policie při razii zadržela kromě Nagyové a dalších lidí právě i Poula. Z ničeho ho ale nakonec neobvinila. Zásah a následné vyšetřování vyvolalo politickou krizi a pád Nečasovy vlády.