Silnice namrzly, řidiči nezvládali auta. Při nehodě na Pardubicku zemřel člověk

Tragicky skončila nehoda osobního a nákladního auta na silnici I/36 u Chýště na Pardubicku. Řidič osobního auta při havárii zahynul. Podle hasičů byla silnice namrzlá. Méně vážné následky měly další nehody, které se dopoledne na namrzlých silnicích staly. Obzvlášť velké množství jich zaznamenali policisté v Plzni, potíže byly ráno také na Vysočině.

Nehoda na Pardubicku se stala před devátou hodinou dopoledne, policisté kvůli ní asi na pět hodin uzavřeli silnici I/36 mezi obcemi Voleč, Chýšť a dálnicí D11 i sjezd z dálnice.

Po srážce nákladního auta s osobním zahynul jeden člověk, podle mluvčí krajských hasičů Venduly Horákové to byl řidič osobního auta. „Svému zranění na místě podlehl,“ upřesnila. Nepotvrdila se informace, že další člověk utrpěl zranění, řidič kamionu žádné neutrpěl. Podle mluvčí se nehoda stala na namrzlé vozovce.

V Pardubickém kraji se staly i další nehody, na Chrudimsku utrpěl zranění jeden člověk, jehož auto se převrátilo na střechu. Silničáři nabádají k opatrné jízdě, leckde leží na silnicích sníh. Silnice I/11 mezi Jablonným nad Orlicí a Červenou Vodou je sjízdná se sněhovými řetězy.

Bez vážnějších následků se obešla série nehod, která se stala na kluzkých silnicích v Plzni. Ve městě se vytvořila ledovka a policisté od rána zasahovali u dvou desítek havárií. Na dalších silnicích v celém Plzeňském kraji se přitom za tutéž dobu staly pouze čtyři nehody.

Při jedné z plzeňských nehod se střetlo osobní auto s autobusem. Není však jisté, jak velkou roli sehrálo počasí, řidič auta totiž nadýchal tři promile. Kromě nehod měli řidiči problém vyjet některá stoupání. Auta zůstala stát například v kopci na staré silnici I/27 u přehrady České Údolí. „Policisté žádají řidiče, aby přizpůsobili svou jízdu stavu vozovky, byli obezřetní a nepřeceňovali své schopnosti,“ nabádá krajská policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Podle dispečera krajských silničářů Jaroslava Sádla sypače firmy, která zajišťuje v Plzni zimní údržbu, nevyjely včas. Ujistil, že jinde v kraji jsou silnice ošetřené. Firma Saferoad, jež se ve městě o cesty v zimě stará, však uvedla, že jejích sedm sypačů ráno vyjelo na všech sedm okruhů a jezdí po Plzni.

V Libereckém kraji je po krátkém oteplení opět uzavřena pro nákladní dopravu silnice z Mníšku do Raspenavy. Jde o silnici III. třídy, kterou silničáři pro těžká vozidla zavírají pravidelně, když nasněží, protože ji nesolí. Přes Liberecko a Jablonecko se přitom ráno  přehnala vydatná přeháňka. „Nasněžily asi dva až tři centimetry sněhu,“ uvedl Petr Šén ze společnosti Silnice LK, která komunikace v kraji udržuje.

Ráno byly kvůli kluzkým silnicím problémy i na Vysočině. Silnici I/38 u obce Štoky na Havlíčkobrodsku zablokovaly kamiony, které nevyjely stoupání. Předtím se prudce ochladilo. „O půlnoci byly tři stupně, ještě ve čtyři ráno se teplota držela půl stupně nad nulou, po páté hodině ráno spadla pod nulu a silnice začaly namrzat,“ řekl dispečer krajských silničářů Aleš Hubený. 

Počasí 18.–24. 1.
Zdroj: ČT24

Během pátku bude na horách celý den mrznout, pod nimi má být většinou kolem nuly – nejvyšší teploty během dne dosáhnou minus 2 až plus 2 stupňů Celsia. Na jihu a východě Moravy bude tepleji – až 4 stupně. V dalších dnech budou teploty klesat, v neděli by vůbec nemusely vystoupit nad nulu. Zvláště mrazivé mají být noci, při vyjasnění a sněhové pokrývce mohou teploty klesnout k minus 11 až 12 stupňům Celsia.