Na vrtulníky, radary a houfnice vojáci pořád čekají. Zakázky armáda nestihla dokončit

Nedokončené armádní zakázky (zdroj: ČT24)

Armáda nestihla dokončit plánované projekty skoro za 20 miliard korun. Jde o víceúčelové vrtulníky, mobilní radary nebo nové houfnice. I přes několikaletou přípravu dostanou vojáci první část techniky nejdřív na konci příštího roku.

U dělostřeleckého pluku v Jincích mají vojáci tabulkově 48 kusů samohybných houfnic Dana. Všechny ale musí neustále opravovat. Schopných střelby jich k 8. lednu bylo jen 32.

Armáda se ale bez dělostřelectva neobejde. Jak už v březnu 2018 uvedl zástupce velitele Pozemních sil AČR plk. Petr Procházka, jsou „dělostřelecké jednotky z hlediska efektivity a rychlosti zásahu pro nás dosažitelnější než podpora letectva“. Tuto zkušenost si podle něj vojáci ověřili i v Afghánistánu.

Ministerstvo obrany už skoro tři roky řeší nákup 52 nových děl. Má na to v rozpočtu 5 miliard korun. Smlouva má být podepsána na přelomu letošního a příštího roku.

Nákup samohybných houfnic
Zdroj: ČT24

„Některé tendry musely ustoupit a prioritu dostaly jiné, například bojová vozidla pěchoty jako největší tendr v historii armády určitě měly prioritu číslo jedna,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Podobně ve fázi příprav jsou několik let i mobilní radary a víceúčelové vrtulníky. Dvanáct helikoptér má stát maximálně 12 miliard korun, osm přenosných radarů 3 miliardy.

Podle předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jany Černochové (ODS) je situace velkým selháním ministrů za ANO. „Těch předchozích, protože alespoň ten současný ministr obrany Metnar má snahu tu problematiku řešit,“ uvedla.

Nákup víceúčelových vrtulníků
Zdroj: ČT24

„Ve všech koncepcích se jednoznačně ukazuje, že ty zakázky jsou potřeba. Samozřejmě manažeři z ANO se za posledních 5 let na obraně moc nepředvedli a ten problém je systémový,“ řekl místopředseda sněmovního výboru pro obranu Jan Lipavský (Piráti).

„Kromě řečí se výsledky zase nedostavují, takže pevně věřím, že se něco zlomí a vojáci konečně dostanou aspoň něco, co jim nahradí tu dosluhující techniku,“ konstatoval místopředseda sněmovního výboru pro obranu Alexander Černý (KSČM).

„Armáda toto vybavení potřebuje dlouhodobě, celý akviziční proces je velmi pomalý a za současný stav nese veškerou odpovědnost hnutí ANO, respektive jeho ministři,“ uvedl místopředseda sněmovního výboru pro obranu Radovan Vích (SPD).

Nákup mobilních radarů
Zdroj: ČT24

Zatím vláda schválila nákup mobilních radarů z Izraele. „Smlouva by měla být podepsána do poloviny příštího roku, my budeme dělat všechno pro to, aby to bylo ještě o něco dřív,“ doplnil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Stejně jako mobilní radary bude muset vláda schválit i nákup víceúčelových vrtulníků a samohybných děl. Podle zákona to musí ministři udělat pokaždé, když se jedná o takzvanou výjimku – tedy není to otevřené výběrové řízení.