Poprvé v novém roce zasedne vláda. Tématem životní minimum

Události ČT: Vláda bude znovu jednat o životním minimu (zdroj: ČT24)

Ve Strakově akademii se poprvé v novém roce sejde odpoledne vláda. Ministři mají jednat o brexitu, rizikovosti čínských technologických firem Huawei a ZTE nebo o programu, který omezuje následky sucha a nedostatku vody. Koaliční kabinet se má zabývat i změnou životního a existenčního minima, na které se dosud neshodly.

Vládní ANO a sociální demokracie se k otázce životního a exitenčního minima vrací poté, co jednání o tématu na posledním loňském zasedání přerušily, aniž by našly shodu na jeho zvýšení. „Životní minimum se nenavyšovalo šest let a je to o 380 korun,“ uvedla k návrhu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). O tuto částku by se tak mohla navýšit ze současných 3140 korun na 3790 korun. 

Maláčová očekává, že se schvalování navýšení spojí s diskusí o obědech pro děti zdarma. Ani v tomto případě není v koalici jasná shoda. ANO je chce pro děti z rodin, které čerpají přídavky na dítě, ČSSD pro všechny.

Podobný rozkol je i ve zvyšování životního minima. „Jde o to, aby se životní minimum nezvyšovalo těm občanům, kteří nechodí do práce a berou dávky a mohli by pracovat,“ zdůvodnil požadavek hnutí ANO předseda hnutí a premiér Andrej Babiš. „Zvýšit o nějaké procento je určitě rozumný krok,“ říká naopak předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Hranice pro pobírání přídavků na dítě díky tomu, že se nenavyšovalo životní minimum, je pár set korun nad hranicí minimální mzdy,“ dodala Maláčová. Právě minimální mzda se od ledna zvýšila. Dostává ji asi 150 tisíc lidí a jde o historicky druhé nejvyšší navýšení od roku 1991, kdy byla zavedena. Pobírat minimální mzdu znamená dostávat 80 korun na hodinu. 

Životní minimum
Zdroj: ČT24

Na minimální mzdě se neshodne ani opozice

Ani opozice není jednotná v tom, zda minimální mzdu dále zvyšovat či ne. „Stát může vytvořit nový problém spočívající v tom, že vznikne skupina lidí, kteří prostě budou najednou nezaměstnatelní,“ řekl poslanec a místopředseda ODS Martin Kupka.

„Pokud se významným způsobem zvedají průměrné mzdy a platy, tak by samozřejmě měla přiměřeně růst i minimální mzda,“ je názoru místopředsedkyně poslaneckého klubu STAN Věra Kovářová.

Minimální mzda
Zdroj: ČT24

„Principiálně je to dobře, velkým sporem, hlavně na poli tripartity a odborů, byla ta částka, ale je to jeden z mála způsobů, kterým vláda může ovlivňovat platy,“ míní předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Zvedly se také příspěvky na péči pro osoby ve III. a IV. stupni závislosti na pomoci jiné osoby. A další novinka by měla začít platit od července. Týká se znovuproplácení prvních tří dnů nemocenské. To sice Senát zamítl, ve sněmovně ale návrh prošel výraznou většinou. Teď ji tam bude muset získat znova. Přehlasovat Senát by poslanci mohli na konci ledna. 

  • Životní minimum je minimální společensky uznaná hranice peněžních příjmů k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb.
  • Existenční minimum je minimální hranicí peněžních příjmů, která se považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující přežití. Tento institut byl vedle životního minima zaveden z důvodu větší motivace pro dospělé osoby v hmotné nouzi, uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí. Existenční minimum nelze použít u nezaopatřeného dítěte, u poživatele starobního důchodu, u osoby invalidní ve třetím stupni a u osoby starší 68 let.
  • Konkrétní výši dávek a způsob výpočtu udává stránka ministerstva práce a sociálních věcí. Ta zároveň zmiňuje další souvislosti životního minima.
  • Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR