Cituje se Masaryk, ale vláda chce omezit diskusi, zlobí se Bělobrádek po novoročních projevech

Události, komentáře: Tři novoroční poselství místo jednoho (zdroj: ČT24)

Ne jeden, ale hned tři nejvyšší ústavní činitelé promluvili k národu na přelomu let 2018 a 2019. Prezident Miloš Zeman hovořil o volbách, opozici i ekonomice, předsedové obou parlamentních komor hovořili o napětí ve společnosti, svobodě a demokracii. Ne každého „maraton“ politických projevů oslovil – jak zaznělo od opozičních politiků v Událostech, komentářích, apely na demokratické tradice vyznívají často do ztracena.

Vždy v novodobé české historii až do roku 2013 zněl první den roku novoroční projev prezidenta republiky. Miloš Zeman po svém nástupu do úřadu tradici změnil a k národu promlouvá již na svatého Štěpána. Letos se však uvolněného prostoru chopili dva politici, kteří v ústavním pořádku stojí hned za prezidentem – předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

„Iniciativa vzešla ze Senátu. Já jsem říkal, že by prezidentský stačil. (…) Nebyl jsem si jistý, ale teď to vnímám pozitivně,“ řekl s denním odstupem šéf dolní komory.

Vondráček zdůraznil potřebu diskuse. ANO ji chce omezit, kontroval Bělobrádek

Ve svém projevu odkazoval Radek Vondráček na prezidenta Masaryka, připomněl jeho myšlenku o demokracii jako diskusi a zdůraznil i potřebu respektovat práva menšin. Předseda opoziční KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ale v Událostech, komentářích v reakci na Vondráčkův projev hovořil o floskulích a prázdných slovech.

„Neustále slyšíme klišé, cituje se prezident Masaryk a další lidé, ale skutek utek. Když se podíváte na realitu (….), je tam návrh, jak omezit diskusi ve sněmovně a podobně,“ srovnal Bělobrádek slova předsedy sněmovny s návrhy na změny jednacího řádu dolní komory.

Domnívá se přitom, že slova jako demokracie ztrácejí svůj význam. „Už to, že se často používá výraz projev, a ne proslov – protože projev může být i nonverbální – znamená, že se posouvají významy slov. To je i případ slov diskuse, demokracie nebo parlament,“ podotkl opoziční poslanec.

Radek Vondráček se navíc při apelech na demokracii a zdůraznění významu diskuse musel bránit srovnání svých slov s tím, co říká předseda ANO a premiér Andrej Babiš. Ten považuje parlament za „žvanírnu“. „To je jeho názor. Má ho konzistentní pět let a je to součást toho, že každý má právo říct svůj názor. Diskusi ctím,“ podotkl v Událostech, komentářích předseda sněmovny.

Hilšer: Prezident řekl řadu polopravd, které se blížily lžím

Senátor Marek Hilšer nepřímo připustil, že mu Vondráčkův projev přišel z oné trojice nejvíce pozitivní. „U každého z řečníků bylo něco jiného pozitivního, ale musím říct, že u dvou – pana prezidenta a pana Kubery – na mě zavála spíše minulost, minulý styl politiky. Neslyšel jsem žádnou perspektivu do budoucnosti, pojmenování témat, která jsou pro společnost důležitá a neslyšel jsem ani návrhy toho, kam by měla společnost směřovat,“ míní senátor.

Připustil přitom, že Miloš Zeman o některých tématech hovořil konkrétně, domnívá se však, že ne zcela přesně. „Řešil některá témata, o kterých bychom mohli zásadně diskutovat. Zazněla ale podle mého názoru také řada polopravd, které se blížily až lžím a demagogiím. Například z hlediska hysterie, co se týče špionáže,“ poznamenal Marek Hilšer.

Z trojice projevů namísto jednoho by se mohla stát tradice. Nestane-li se nic mimořádného, budou ve třech nejvyšších ústavních funkcích titíž lidé jako nyní a Radek Vondráček připustil, že by opakování letošního modelu mohlo připadnout v úvahu.

„Podle sledovanosti a toho, jaký byl dopad na diváky, si myslím, že to mělo smysl,“ podotkl. Jasně však další svůj novoroční projev ještě slíbit nechtěl. „To si řekneme na konci roku 2019,“ předpověděl.